Domen mot Pirate Bay har förändrat svenskarnas beteende. Foto: Marc Femenia / Scanpix
Domen mot Pirate Bay har förändrat svenskarnas beteende. Foto: Marc Femenia / Scanpix

Fildelning minskar kraftigt efter domen

Publicerad
Uppdaterad
Rädslan för att åka fast får unga att låta bli olaglig fildelning.
Det visar en ny studie.
Bland unga män är minskningen störst, uppger Rapport.
Sedan den nya fildelningslagen trädde i kraft har fildelningen avtagit kraftigt, visar en undersökning som Rapport tagit del av. Undersökningen är gjord av Sveriges Videodistributörers förening och 2700 människor har tillfrågats om sina fildelningsvanor.
Det visar sig att 36 procent den grupp som tidigare fildelade mest aktivt, män mellan 15 och 24 år nu antingen slutat fildela helt eller kraftigt minskat sitt fildelande, enligt Rapport.

Större verkan än väntat

  Enligt undersökningen är rädslan för att åka fast det som motiverat de unga männen att sluta fildela.
Och fildelningslagen, samt domen mot Pirate Bay, har haft större inverkan än väntat. Några månader innan lagen trädde i kraft funderade 14 procent av de tillfrågade i undersökningen på att sluta eller dra ned på sitt fildelande. Efter att lagen trädde i kraft var det 20 procent som faktiskt slutat eller dragit ned, enligt Rapport.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag