Fildelare får inte stängas av

Publicerad
Uppdaterad
Den heta frågan om EU:s telekompaket är på väg att lösas upp i en kompromiss.
Fildelare ska inte kunna stängas av utan rättslig prövning.
- En knäpp på näsan åt Sarkozy, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M).
När EU-parlamentet på onsdag tar ställning till telekompaketet blir det sannolikt ingen tung slutstrid. Det kompromissförslag som arbetas fram kommer sannolikt att tillfredsställa även de borgerliga EU-parlamentariker som stött tilläggsförslag som krävt större hänsyn till nätanvändarnas integritet. Det betyder också att de troligen slipper rösta emot det förslag som den svenska borgerliga regeringen står bakom.

Rättslig prövning först

Telekompaketet handlar i huvudsak om att skärpa konkurrensen på EU-marknaden. Men stridsfrågan har gällt integritet, till exempel om nätanvändare ska kunna stängas av från internet utan rättslig prövning som den franska presidenten Sarkozy vill. Men också om operatörerna ska kunna filtrera nätet på olika sätt, till exempel stänga av nätsidor.
EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) tycker att kritikernas synpunkter nu fått gehör i frågan om att nätanvändare inte ska kunna stängas av utan domstolsbeslut. I kompromissen slås fast att ingen utan rättslig prövning ska kunna stängas av från internet, enligt Fjellner.
- Formuleringarna kunde vara ännu lite starkare men som i alla internationella förhandlingar så måste man hitta en kompromiss. Och jag tycker att vi har vunnit den kompromissen. Där har vi haft en seger, säger Fjellner till TT.
Däremot är Fjellner inte alls nöjd med formuleringarna om operatörernas möjligheter att filtrera informationen på nätet och respektera integriteten. Han räknar med att kompromissen röstas igenom men hoppas kunna ta den delen till förlikning.

Fel forum, tycker regeringen

Vid omröstningen kommer ledamöterna att ta ställning till paketet genom en rad olika omröstningar. Därför hoppas Fjellner kunna rösta för de delar han uppskattar och nej till andra delar. Men han bedömer att kompromissförslaget kommer att gå igenom vid omröstningen.
Den svenska regeringen har hela tiden varit motståndare till kraven på att föra in integritetsfrågorna i telekompaketet. Regeringen hävdar att man egentligen har samma åsikt som kritikerna men att frågan förts in i fel sammanhang.
- Jag håller fullständigt med andemeningen i den diskussion som handlar om tilläggsförslagen. Men de hör inte hemma i telekompaketet som handlar om ökad konkurrens och förbättring av den inre marknaden. De riskerar i stället att krångla till det svenska rättsväsendet, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag