Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Församlingens beslut – 14 år efter Knutbymordet

Helge Fossmos gamla villa i Knutby. Bilden är fotograferad 2011. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Församlingen i Knutby Foto: ROBBAN ANDERSSON

Den ökända Filadelfiaförsamlingen i Knutby läggs ned, efter 97 år. Beslutet har fattats av de få kvarvarande medlemmarna, skriver Dagen.

Församlingen blev hett nyhetsstoff både i Sverige och utomlands i samband med Knutbydramat 2004, då en person mördades och en annan skottskadades. Den dåvarande pastorn Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och försök till mord.

Sedan dess har sektanklagelser haglat mot församlingen, och i november i fjol fick polisen in anmälningar om misshandel och sexuellt utnyttjande med koppling till Knutbyförsamlingen.

Antalet medlemmar har under tiden minskat kraftigt och under söndagen fattades det slutgiltiga beslutet om att kyrkan går i graven. Beslutet var i praktiken en formalitet då verksamheten upphört sedan en tid tillbaka.

Nu tillsätts en administrativ styrelse för att verkställa beslutet och avsluta församlingen.

– Vi beslutade att likvidera församlingen, säger en person som vill vara anonym till Dagen.

 

LÄS MER: Lögnerna om Knutby avslöjas – våldet, gåvorna och sexet

 

Hade möte i mars om likvidering

Medlemmarna i kyrkan samlades till ett möte redan i mars, där den viktigaste punkten var framtiden och personerna på plats fattade då ett inriktningsbeslut om nedläggning, skriver tidningen Dagen.

Detta var ett naturligt steg, enligt en källa till tidningen, då missförhållandena som omgärdat församlingen sedan 2016 har gjort att medlemsantalet minskat och verksamheter avslutats i takt med detta.