Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fikru Marus stora lycka – efter frigivningen

Fikru Maru släpptes från etiopiskt fängelse i maj 2018. Foto: PRIVAT / HANDOUT / / TT NYHETSBYRÅN PRIVAT / HANDOUT /

Han satt i etiopiskt fängelse i fem år.

Nu berättar svenska läkaren Fikru Maru om tiden bakom galler och sin nya vardag i frihet.

– Om man inte blivit frihetsberövad är det svårt att uppskatta vad frihet betyder, säger han i "Malou efter tio" på TV4.

Samtidigt avslöjar han att han ska bli morfar.

När den 67-årige hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall anklagades och fängslades för mutbrott i Etiopien 2013 började en lång kamp mot det etiopiska rättssystemet.

Först efter fem år släpptes han fri och kunde återvända till Sverige. Ett halvår senare börjar han vänja sig vid att vara tillbaka i frihet.

– Jag njuter av att göra vad jag vill, att inte behöva fråga om lov. Umgås med folk och pratat fritt. Om man inte blivit frihetsberövad är det svårt att uppskatta vad frihet betyder, säger han i "Malou efter tio".

Stöttades av dottern Emy

Fikru Maru besöker TV4-programmet tillsammans med sin dotter Emy som hela tiden stöttade sin pappa och även flyttade ner till Addis Abeba i perioder för att kunna besöka honom dagligen i fängelset.

– Ett av målen var att få honom att känna sig så lite frihetsberövad som möjligt och få träffa mig så mycket som möjligt. Det var viktigt att kunna finnas där för honom på plats, säger Emy Maru i "Malou efter tio".

Men allt var inte mörkt under åren hennes pappa satt fängslad. 

Träffade kärleken

Medan hon kämpade för att han skulle bli fri var Emy Maru i regelbunden kontakt med den svenska ambassadören i Etiopien, och där jobbade även en annan man som hon stötte på under besöken.

– I samband med det så blev vi kära och nu är han här och vi väntar barn, säger Emy Maru.

Hennes pappa fick nyheten att han skulle bli morfar då Emy via pappans advokat lyckades smuggla över en ultraljudsbild i samband med en domstolsförhandling.

– Jag såg hur han vecklade ut bilden och i hans ögon såg man att det var chockartat.