Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fikru Maru: UD reagerade bara tack vare medierna

Svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru satt i fem år fängslad i Etiopien. Foto: PRIVAT
Fikru Maru tycker att svenska UD misstänkliggjorde honom i början och är besviken över att utrikesminister Margot Wallström (S) aldrig besökte honom i fängelset, trots att hon vid ett tillfälle befann sig i Addis Abeba. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru satt i fem år fängslad i Etiopien.

Han är besviken på att utrikesminister Margot Wallström (S) aldrig besökte honom i fängelset.

– Det är tack vare massmedia som UD reagerade. Så ska det inte vara, säger han i Sveriges Radios P1:s ”Söndagsintervjun”.

Fikru Maru, 67, specialiserad på att operera in pacemaker, satt fängslad i Etiopien i fem år – utan att ha varit dömd för något brott. 

Anklagelserna, åtalen och frikännandena avlöste varandra innan han i maj släpptes. 

– Ibland undrar jag hur jag har klarat det här. Finns någon högre makt eller är det något öde som bara är där? frågar han sig i P1.

Besviken över Margot Wallström

Fikru Maru tycker att svenska UD misstänkliggjorde honom i början och är besviken över att utrikesminister Margot Wallström (S) aldrig kom på besök i fängelset, trots att hon vid ett tillfälle befann sig i Addis Abeba. 

Han jämför med de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som fick besök av dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) när de satt fångna i Etiopien. Måste jag vara journalist för att få hjälp? skrev han till Wallström.

I stället kom en anställd från UD. Han säger vidare att hon sa något som kränkte honom, men att det är känsligt och att han vill reda ut det först. Han hänvisar till en kommande bok.

 – Jag kunde aldrig förvänta mig att sådana saker skulle komma ut från en människa som sitter så högt upp. Det var demoraliserande att hon inte satte ett värde på mig som människa, säger Maru i P1.

Margot Wallström: ”Har jobbat hårt”

Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin:

– Vi får hänvisa till Ekot. Hon har ingen möjlighet att kommentera det ytterligare i dag. 

Till Sveriges Radios ”Ekot” sa Margot Wallström i fredags att hon hoppas att Fikru Maru har fått reda på allt det som UD har gjort för honom:

– Vi gör alltid det som vi anser bäst för den enskilda personen och för konsulära fall och vi hart ägnat otroligt mycket tid åt Fikru Marus fall. Det går inte att jämföra fall på det sättet, det beror på så många olika faktorer. Jag hoppas att han vill komma och hälsa på mig, så att vi kan prata om det här. Vi har jobbat hårt med hans fall.

Känner inte bitterhet

Fikru Maru räknar bort de fem åren i fängelse och ser sig som 62. Han säger till P1 att han var arg och frustrerad i fängelset men kämpat för att inte känna hämnd eller bitterhet mot de ansvariga i Etiopien och att landets hälsominister bett om ursäkt.

Maru blev samtidigt mer ödmjuk och uppskattar mer tiden med sin familj. Han är stolt över att hans dotter Emy, som är läkare, vill ta över den hjärtklinik han har i Etiopien.

– Vad tar man med sig när man dör? Bara samvetet, inget annat. Jag vill ge vidare min kunskap och lämna kvar något som blir en god sak för många människor.