Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fikru Maru frias – men fortfarande fängslad

Högsta domstolen i Etiopien har ogiltigförklarat vittnesförhöret som hölls i samband med rättegången i Addis Abeba.Foto: Privat

Den svenska hjärtläkaren Fikru Maru har friats från anklagelserna om mutbrott som han dömdes för i Etiopien i oktober, rapporterar lokala medier. Men frikännandet innebär inte att Maru släpps ur fängelset, enligt hans advokat Hans Bagner.

Dödsbranden i Kilintofängelset

Kilinto är ett högsäkerhetsfängelse i utkanten av Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Tiotals fångar omkom och många skadades i en brand som bröt ut i fängelset den 3 september i år.

Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter myndigheternas officiella bild av branden.

Inledningsvis var det officiella beskedet att 23 interner dog efter att ha andats in giftig brandrök. Men i nya domstolsdokument heter det att fångarna brändes till döds efter att först ha misshandlats.

Människorättsaktivister påpekar att flera prominenta motståndare till den etiopiska regeringen befann sig i fängelset liksom hundratals som protesterat mot regimen. Kritiker hävdar också att flera av de döda hade skottskador.

Källa: BBC

Högsta domstolen i Etiopien har ogiltigförklarat vittnesförhöret som hölls i samband med rättegången i Addis Abeba. Maru dömdes då till fängelse i fyra år och åtta månader, efter det att han suttit häktad sedan våren 2013.

– Det är naturligtvis tillfredställande, men det känns lite märkligt eftersom det inte har någon som helst betydelse för Fikru Marus del. Han är fortfarande häktad, han är fortfarande i dåligt skick och målet kommer att ta sin tid, säger Hans Bagner till TT.

Anklagas för terrorbrott

Maru kommer inte att friges eftersom han är åtalad för terroristbrott. Han anklagas för att ha planerat och organiserat ett upplopp i Kilintofängelset i Addis Abeba där han hölls inför mutbrottsrättegången. Ett tiotal fångar dödades i en brand som uppstod i samband med upploppet. Människorättsaktivister och oppositionspolitiker ifrågasätter dock myndigheternas version av händelseförloppet.

Huvudförhandlingen i terrorrättegången inleds den 22 maj och pågår i tio dagar, enligt Bagner.

– Åklagaren har meddelat att han ska höra 85 vittnen. Hur det ska kunna fungera under tio dagar har jag lite svårt för att se framför mig, säger Bagner.

Besöks av dottern

Fikru Maru får ta emot besök från dottern Emu Maru under 20 minuter varje dag, men får endast prata med henne på det lokala språket genom ett galler. Sveriges ambassadör Jan Sadek har begärt att få träffa honom, men fått avslag, enligt Bagner.

Maru opererades av ett svenskt läkarteam i början av december på grund av en kollapsad lunga som han ådrog sig under häktningstiden.

– Han mår efter omständigheterna bättre än när han mådde som allra sämst, men han mår inte bra. Han har högt blodtryck, han har diabetes, han har fortfarande värk efter operationen och har sanitära förhållanden som är minst sagt otillfredsställande, säger Bagner.