Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fiender i 60 år – allt du behöver veta om USA och Nordkorea

USA:s president Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den mångåriga konflikten mellan Nordkorea och USA har trappats upp ytterligare. 

I tisdags lovade Donald Trump att bemöta Nordkoreas kärnvapenhot med ”eld och vrede”. 

Nu har Nordkorea varnat om att attackera USA:s flottbas Guam "när som helst". 

Här är allt du behöver veta om konflikten mellan USA och Nordkorea. 

Varför har Nordkorea och USA en så frostig relation? 

Den nuvarande konflikten grundar sig i Koreakriget. Efter andra världskrigets slut delade Sovjetunionen och USA upp den koreanska halvön mellan sig, genom att dra en linje på kartan. Sovjetunionen fick den norra delen, och USA den södra. 

1950 försökte Nordkorea ena landet genom att invadera Sydkorea. Efter tre års krigande och 1,2 miljoner döda, mynnade konflikten ut i ett vapenstillestånd. Tekniskt sett befinner sig därför Nordkorea och Sydkorea än i dag i krig med varandra.

Enligt Washington Post använder sig den nordkoreanska regimen av propaganda för att lära sina invånare att hata amerikaner. Redan som barn får nordkoreaner höra att USA är ute efter att skada dem, och man ser västmakten som ett militärt hot. 

 

LÄS MER: Kims svar på hotet: ”Vi anfaller Guam” 

De militära styrkorna i området. Foto: HELEN RASMUSEN

Har Nordkorea kärnvapen?

Ja. Enligt amerikansk underrättelsetjänst har Nordkorea utvecklat själva vapnet, men arbetar fortfarande för att missilerna ska klara färden till USA.  

Diktaturen har utvecklat kärnvapen under flera år, och i juli avfyrade de en raket som enligt experter ska ha kapacitet att nå USA:s fastland. Dessutom misstänks Nordkorea för att ha missiler som kan nå både Japan och Sydkorea. 

Utöver sina missilavfyringar, har Nordkorea utfört fem kärnvapentester. 

De senaste dagarnas upptrappning har uppstått efter rapporter om att Nordkorea nu har lyckats att bygga en litet kärnvapenladdning som går att fästa på en interkontinental raket.

 

LÄS MER: Donald Trump trappar upp ordkriget 

Vad gör resten av världen? 

FN:s säkerhetsråd har förstärkt sina sanktioner mot Nordkorea, efter att diktaturen brutit mot överenskommelsen att de inte ska fortsätta att testa missiller och atombomber. 

Detta är den åttonde sanktionen på elva år. 

Men trots omvärldens handlingsblockader, har Nordkorea – genom bland annat illegala metoder – lyckats kringgå sanktionerna, och har därför kunnat fortsätta att finansiera sitt vapenprogram. 

 

LÄS MER: USA: Nordkorea kan avfyra kärnvapen 

Nordkorea skjuter upp en interkontinental missil den 4 juli i år. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Vad säger Donald Trump om Nordkorea? 

Några dagar innan Donald Trumps presidenttillträde lovade han att förhindra Nordkorea från att utveckla ett vapen som kunde nå USA:s fastland: ”Det kommer inte hända!”, twittrade han. I en tv-intervju i april beskrev han Nordkoreas diktator Kim Jong-Un som en ”smart grabb.” 

Nordkorea har sedan länge använd sig av hätsk retorik när de talat om omvärlden, och bland annat sagt att de ska förstöra Sydkoreas huvudstad Seoul i "ett hav av eld”. 

I tisdags uttalade sig Trump i liknande ordalag, när han hotade att bemöta Nordkoreas provokationer med ”eld och vrede”. 

Trumps uttalande har nu fått Nordkorea att rikta hotet mot den amerikanska flottbasen Guam.

Ön Guam, med runt 160 000 invånare, har länge varit en viktig bas för den amerikanska militären i Stillahavsområdet. Utöver lokalbefolkningen bor tusentals stationerade militärer med sina familjer på ön.

Enligt en talesperson för den nordkoreanska militären kan planen på att attackera ön genomföras "när som helst", efter ett beslut från den nordkoreanska diktatorn. 

Donald Trump har trappat upp ordkriget med Nordkorea. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Vilka befinner sig i riskzonen för en attack? 

Enligt New York Times är det osannolikt att USA och dess allierade skulle trappa upp den diplomatiska krisen med militära medel. En krigsmanöver skulle med största sannolikhet att provocera fram en aggressiv respons från Nordkorea.  

Nordkorea har tusentals artilleripjäser som står positionerade längst med gränsen mot Sydkorea. 

New York Times uppskattar även att 30 000 människor skulle förlora livet bara i en första attack från Nordkorea – och då har man inte tagit kärnvapen med i beräkningen.

Nordkoreas interkontinentala missiler tros kunna nå USA:s fastland. Foto: HELÉN RASMUSEN

Kommer det att bli krig mellan USA och Nordkorea?

Nej, sannolikt inte. Även om både Nordkorea och USA trappat upp sin retorik den senaste tiden, bedömer de flesta experter att risken för en väpnad konflikt är låg. Nordkoreas raket- och kärnvapentester ska i stället ses som att landet försöker förbättra sin förhandlingsposition gentemot USA och omvärlden, enligt The Guardian.