Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fiende backar Trump kring snabb domarnominering

Hör viktiga senatorn motivera sitt beslut.
Republikanska senatorn Mitt Romney från delstaten Utah.Foto: MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK
Donald Trump får oväntat stöd.Foto: TANNEN MAURY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Republikanske senatorn Mitt Romney har röstat för misstroendeförklaring mot president Donald Trump. 

Nu backar han i stället upp presidentens plan att snabbt tillsätta en ny, konservativ HD-domare efter liberala domaren Ruth Bader Ginsburgs död. 

– Konstitutionen ger presidenten makten att nominera, säger Mitt Romney i ett uttalande, rapporterar CNBC

Under tisdagen lämnade republikanske senatorn Mitt Romney från delstaten Utah beskedet som gör att president Donald Trumps plan att snabbt tillsätta en ny, konservativ domare i USA:s högsta domstol ser ut att gå i lås. 

Under tisdagen twittrade Donald Trump att han kommer presentera sin nominering på lördag. Klart är att det kommer bli en kvinna, och en av storfavoriterna är domaren Barbara Lagoa, 52, som är uppväxt i Miami som dotter till exilkubaner. 

Andra favorittippade kandidater är Joan Larsen, Britt Grant, Allison Eid och Amy Coney Barrett. 

Mitt Romneys oväntade stöd till trump

Romney stöder att senaten håller omröstning om Donald Trumps domarkandidat under året. Beskedet innebär att det i princip är klart att republikanerna kommer att kunna fylla stolen, som blev ledig när mångåriga liberala domaren Ruth Bader Ginsburg avled i fredags, under året, rapporterar CNBC. 

– Konstitutionen ger presidenten makten att nominera och senaten auktoriteten att erbjuda råd och samtycke kring nomineringar till Högsta domstolen. I enlighet med det har jag för avsikt att följa konstitutionen och medverka i att överväga presidentens nominering, säger Mitt Romney i ett uttalande. 

Romney röstade för misstroendeförklaring mot presidenten

Mitt Romney var den enda republikanske senatorn som tidigare under året röstade för en misstroendeförklaring mot Donald Trump – men han verkar inte ha några planer på att fälla krokben för presidentens domarkandidat. 

– Om nomineringen når senaten så har jag för avsikt att rösta baserat på deras kvalifikationer, säger Mitt Romney i uttalandet. 

 

Hör KD-politikern om oväntade samtalet från Donalds Trump.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.