Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fidel Castro skriver brev till Kim Jong-Un

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fidel Castro.
Foto: Roberto Chile

En eventuell konflikt på Koreahalvön kan komma allt närmare då Nordkorea och inte verkar backa för yttre påtryckningar.

Nu försöker Kubas tidigare ledare Fidel Castro lugna ner situationen i ett öppet brev till Kim Jong-Un.

"Om krig bryter ut kommer folken på båda delarna av halvön offras på ett fruktansvärt sätt" skriver han på partiorganet Granmas hemsida.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un uppmanade på fredagen alla ambassader i Pyongyang att överväga att evakuera.

Anledningen uppges vara att Nordkorea inte kan garantera säkerheten för personalen om en väpnad konflikt bryter ut efter 10 april.

Att en konflikt verkar komma närmare oroar nu Kubas tidigare ledare Fidel Castro.

I en artikel på partiorganet Granmas hemsida uppmanar han Kim Jong-Un till lugn och påpekar att ett eventuellt krig skulle drabba oskyldiga.

"Skulle offras på ett fruktansvärt sätt"

"Nu när landet har bevisat sina tekniska och vetenskapliga landvinningar, påminner vi dem om deras skyldigheter till de länder som stått vid deras sida. Det skulle vara fel att glömma bort att ett krig skulle drabba mer än 70 procent av planetens befolkning."

Castro konstaterar också att konflikten inte heller skulle gynna någon på Koreahalvön.

"Om krig bryter ut kommer folken på båda delarna av halvön offras på ett fruktansvärt sätt, utan nytta för alla eller någon av dem."

I artikeln adresserar Castro också Barrack Obama och menar att det även är hans ansvar att undvika att ett krig bryter ut.

Passning till Obama

"Om en konflikt av detta slag skulle bryta ut, skulle Barack Obamas regering bli begravda i en störtflod av bilder som skulle framställa honom som den mest lömska karaktär i USA:s historia. Både han och folket i USA har en skyldighet att undvika ett krig."

Fidel Castro ledde Kuba 1962 då ett kärnvapenkrig var nära förestående efter att Sovjet placerat kärnvapenmissiler på Kuba.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.