Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fidel Castro skriver brev till Kim Jong-Un

Fidel Castro. Foto: Roberto Chile

En eventuell konflikt på Koreahalvön kan komma allt närmare då Nordkorea och inte verkar backa för yttre påtryckningar.

Nu försöker Kubas tidigare ledare Fidel Castro lugna ner situationen i ett öppet brev till Kim Jong-Un.

"Om krig bryter ut kommer folken på båda delarna av halvön offras på ett fruktansvärt sätt" skriver han på partiorganet Granmas hemsida.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un uppmanade på fredagen alla ambassader i Pyongyang att överväga att evakuera.

Anledningen uppges vara att Nordkorea inte kan garantera säkerheten för personalen om en väpnad konflikt bryter ut efter 10 april.

Att en konflikt verkar komma närmare oroar nu Kubas tidigare ledare Fidel Castro.

I en artikel på partiorganet Granmas hemsida uppmanar han Kim Jong-Un till lugn och påpekar att ett eventuellt krig skulle drabba oskyldiga.

"Skulle offras på ett fruktansvärt sätt"

"Nu när landet har bevisat sina tekniska och vetenskapliga landvinningar, påminner vi dem om deras skyldigheter till de länder som stått vid deras sida. Det skulle vara fel att glömma bort att ett krig skulle drabba mer än 70 procent av planetens befolkning."

Castro konstaterar också att konflikten inte heller skulle gynna någon på Koreahalvön.

"Om krig bryter ut kommer folken på båda delarna av halvön offras på ett fruktansvärt sätt, utan nytta för alla eller någon av dem."

I artikeln adresserar Castro också Barrack Obama och menar att det även är hans ansvar att undvika att ett krig bryter ut.

Passning till Obama

"Om en konflikt av detta slag skulle bryta ut, skulle Barack Obamas regering bli begravda i en störtflod av bilder som skulle framställa honom som den mest lömska karaktär i USA:s historia. Både han och folket i USA har en skyldighet att undvika ett krig."

Fidel Castro ledde Kuba 1962 då ett kärnvapenkrig var nära förestående efter att Sovjet placerat kärnvapenmissiler på Kuba.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!