Efter en misslyckad operation tvingas Jocke Embretsén, 42, vistas på korttidsboende för dementa och döende.
Efter en misslyckad operation tvingas Jocke Embretsén, 42, vistas på korttidsboende för dementa och döende.

Fick tumör – tvingas leva på äldreboende

Publicerad

Tvåbarnspappan Jocke Embretsén, 42, är fånge i sin egen kropp efter en misslyckad operation.

Han är dessutom fånge på ett korttidsboende för dementa och döende människor.

– Jocke kan inte värja sig mot dementa åldringar – han kan ju varken röra sig eller prata så att de förstår, säger hans sambo Mia Johansson, 38, till Expressen.

Jocke Embretsén i Sandviken hade ett bra och utvecklande jobb på Sandvik, och levde ett harmoniskt familjeliv med sina två barn och två bonusbarn tills i januari förra året.

Mia Johansson berättar:

– Jocke opererades för en godartad hjärntumör 2001 och den kom tillbaka. Därför planerades en ny operation vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala in i januari i fjol.

– Men det uppstod komplikationer både under och efter operationen och Jocke låg på neurointensiven från januari till mars, då han flyttades till Gävle sjukhus. Där var vården under all kritik, det handlade bara om förvaring. Jag förde en ständig kamp mot vården och varje gång som jag åkte därifrån funderade jag på om jag skulle våga lämna honom.

Det var tidningen Arbetarbladet som först uppmärksammade Jockes fall.

Efter operationen kunde Jocke Embretsén bara röra en tumme. Och han kunde inte prata.

– Men Jocke är fullt klar i skallen och förstår allt som jag pratar om, säger Mia.

Fick ingen rehabilitering

I Gävle fick Jocke ingen rehabilitering. det fick han däremot när han kom hem till Sandviken i somras.

– Jocke började göra stora framsteg sedan han började på rehabkliniken i Sandviken, säger Mia.

I februari i år skulle han skrivas ut och flytta hem till Mia och barnen.

– Vi an sökte om att Jocke skulle få personlig assistans. Jag jobbar ju och man kan inte lämna Jocke ensam hemma. Han har fått hemtjänst eftersom han behöver hjälp med precis allt. Men kommunen säger nej till personlig assistans med hänvisning till att man inte vet hur länge Jockes funktionsnedsättning kommer att vara. Men Jocke kommer alltid att behöva hjälp, det säger läkarna också, säger Mia.

"Vill vara hemma"

I stället har han placerats på ett korttidshem på dagarna, när han inte går på rehabträning. Där sitter han i sin rullstol och är omgiven av dementa människor och patienter som vårdas i livets slutskede.

Mia Johansson säger:

– Jocke vill vara hemma med sina barn. Varje dag på korttidsboendet är en pina för honom. Han får hjälp av ett 15-tal personer som aldrig lär känna honom och Jocke kan inte kommunicera med dem. Han kan med enkla ord eller huvudrörelser svara på tilltal, men han kan inte värja sig mot dementa personer på korttidsboendet, säger Mia Johansson.

Expressen har inte lyckats nå Sandvikens socialchef Karin Jonsson för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag