Fick tumör – tvingas leva på äldreboende

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter en misslyckad operation tvingas Jocke Embretsén, 42, vistas på korttidsboende för dementa och döende.

Tvåbarnspappan Jocke Embretsén, 42, är fånge i sin egen kropp efter en misslyckad operation.

Han är dessutom fånge på ett korttidsboende för dementa och döende människor.

– Jocke kan inte värja sig mot dementa åldringar – han kan ju varken röra sig eller prata så att de förstår, säger hans sambo Mia Johansson, 38, till Expressen.

Jocke Embretsén i Sandviken hade ett bra och utvecklande jobb på Sandvik, och levde ett harmoniskt familjeliv med sina två barn och två bonusbarn tills i januari förra året.

Mia Johansson berättar:

– Jocke opererades för en godartad hjärntumör 2001 och den kom tillbaka. Därför planerades en ny operation vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala in i januari i fjol.

– Men det uppstod komplikationer både under och efter operationen och Jocke låg på neurointensiven från januari till mars, då han flyttades till Gävle sjukhus. Där var vården under all kritik, det handlade bara om förvaring. Jag förde en ständig kamp mot vården och varje gång som jag åkte därifrån funderade jag på om jag skulle våga lämna honom.

Det var tidningen Arbetarbladet som först uppmärksammade Jockes fall.

Efter operationen kunde Jocke Embretsén bara röra en tumme. Och han kunde inte prata.

– Men Jocke är fullt klar i skallen och förstår allt som jag pratar om, säger Mia.

Fick ingen rehabilitering

I Gävle fick Jocke ingen rehabilitering. det fick han däremot när han kom hem till Sandviken i somras.

– Jocke började göra stora framsteg sedan han började på rehabkliniken i Sandviken, säger Mia.

I februari i år skulle han skrivas ut och flytta hem till Mia och barnen.

– Vi an sökte om att Jocke skulle få personlig assistans. Jag jobbar ju och man kan inte lämna Jocke ensam hemma. Han har fått hemtjänst eftersom han behöver hjälp med precis allt. Men kommunen säger nej till personlig assistans med hänvisning till att man inte vet hur länge Jockes funktionsnedsättning kommer att vara. Men Jocke kommer alltid att behöva hjälp, det säger läkarna också, säger Mia.

"Vill vara hemma"

I stället har han placerats på ett korttidshem på dagarna, när han inte går på rehabträning. Där sitter han i sin rullstol och är omgiven av dementa människor och patienter som vårdas i livets slutskede.

Mia Johansson säger:

– Jocke vill vara hemma med sina barn. Varje dag på korttidsboendet är en pina för honom. Han får hjälp av ett 15-tal personer som aldrig lär känna honom och Jocke kan inte kommunicera med dem. Han kan med enkla ord eller huvudrörelser svara på tilltal, men han kan inte värja sig mot dementa personer på korttidsboendet, säger Mia Johansson.

Expressen har inte lyckats nå Sandvikens socialchef Karin Jonsson för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.