Helena Dahlberg Wikström är kritisk till hur vaccinationerna fungerar - men hon är nöjd med den vård hon fått.
Helena Dahlberg Wikström är kritisk till hur vaccinationerna fungerar - men hon är nöjd med den vård hon fått.

Fick svininfluensa - trots vaccinationen

Publicerad
Uppdaterad
Helena Dahlberg Wikström från Umeå är kritisk till vaccinationsrutinerna. Själv drabbades hon av svininfluensan - trots att hon hade tagit sprutan.
- Jag har levt i falsk trygghet, säger hon till Expressen.se.
Tisdagen 27 oktober vaccinerade sig Helena Dahlberg Wikström.
Hon tillhör en av riskgrupperna, eftersom hon har diabetes, problem med njurarna och har haft hjärtinfarkter.
Vid ett besök hos sin läkare fick hon därför ta sprutan som skulle göra henne immun mot svininfluensan, berättar hon för Västerbottens-Kuriren.
På lördagen skulle Helena Dahlberg Wikström och hennes make åka till Höga kusten för att besöka svärfar.
Under eftermiddagen fick hon torrhosta, men trodde att det berodde på att hon har astma och att det var torrt i huset.
- På natten small det. Det kändes som att jag hade tusen krigare i kroppen. Det gick så fort, jag blev jättetrött och helt slut, berättar Helena Dahlberg Wikström för Expressen.se.
Klockan fem på morgonen väckte hon sin make och sa att det var dags att åka hem.
- De tog emot mig på akuten i Umeå och jag blev inlagd, säger hon.

Kritisk till hanteringen

Under de tre dagar hon tillbringade på sjukhuset fick hon ta det antivirala läkemedlet tamiflu.
Nu är hon kritisk till hur sjukvården hanterar vaccinationerna.
- Efter att ha tagit sprutan levde jag i falsk trygghet. När man tänker efter så förstår man ju att vaccinet inte börjar verka på en gång, men så funderar man inte när man har fått sprutan, säger hon.
- Ingenstans har jag läst att det tar tio dagar, eller två till tre veckor, innan vaccinet börjar verka. Människor behöver veta att de fortfarande bör vara försiktiga.
Inte heller förstår hon varför folk ska stå i långa köer för att få vaccin.
- Man kan ju lika gärna bli sjuk när man sitter och väntar. På en vårdcentral måste det vara större risk att drabbas än i resten av samhället, menar hon.
- Hela vaccinationen borde ha varit organiserad på ett helt annat sätt.

Tar tid för kroppen

Nu har Helena Dahlberg Wikströms man också blivit smittad, även om det inte är bekräftat att det är svininfluensan.
- Jag mår bra nu, eller så bra som jag kan må. Det tar tid innan kroppen återhämtar sig. Nu när jag har varit och duschat känner jag att jag blir alldeles kallsvettig. Orken är inte tillbaka ännu.
Hon tycker att alla ska vaccinera sig och är nöjd med den vård hon har fått.
- Men de gjorde en tabbe på sjukhuset. De skickade mig från akuten hela vägen genom sjukhuset till infektionskliniken, men det skulle det skrivas en händelserapport om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag