Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick Sveriges finaste orden - Serafimerorden

Kungen gav sultanen Serafimerorden.

Men det var regeringen som gav klartecken.

Serafimerorden är Sveriges finaste orden.

Den anrika utmärkelsen instiftades 1748. Sedan dess har totalt 844 personer fått den.

Fram till 1974 gick den till många svenskar som gjort viktiga insatser för exempelvis freden och demokratin. Bland dem statsminister Louis De Geer som slopade ståndsriksdagen 1866, Arvid Lindman som införde allmän rösträtt för män 1909 och Christian Lundeberg som lyckades få till stånd en fredlig unionsupplösning mellan Sverige och Norge 1905.

Bara till statschefer Socialdemokratiska politiker har nästan alltid avböjt Serafimer-orden. Och sedan 1974 ges den bara till utländska statschefer och kungligheter, med undantag för Victoria, Carl Philip och Madeleine som också har fått den. Därför kunde Rumäniens diktator Ceausescu få den. Och därför har diktatorn från Brunei blivit Serafimerriddare och får bära utmärkelsen från demokratin Sverige på bröstet - i resten av sitt liv. Regeringen bestämmer. Kungen delar ut. Mer officiellt än så kan det knappast bli. Sultanen ska nu snarast, helst genast, skicka sitt valspråk och ett underlag för vapenteckning till det svenska hovet.

Klockringning En beställning skickas till den målare som hovets ordenskansli brukar anlita för just Serafimerriddarna, heraldikern och konstnären Bengt-Olof Kälde i Uppsala. Vid ett särskilt ordenskapitel den 28 april kommer sultanens sköld att visas upp för kungen. Därefter sätts den upp i Serafimersalen på Kungliga Slottet. Där får den hänga tills sultanen dör. Då flyttas den till Riddarholmskyrkan på Riddarholmen. Den dag sultanen begravs ringer man dels i kyrkans klockspel, dels i Riddarholmens särskilda Serafimerklocka. Det kallas Serafimerringning och pågår en timme för att hedra diktatorn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.