Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fick sparken från jobbet – och 600 000 i ersättning

Marian Wydow får drygt 600 000 kronor av Malmö stad.
Foto: Sanna Dolck / Malmö stad

Marian Wydow, 52, fick sparken från Malmö stad efter att ha figurerat i parallella rättsprocesser i kommunens lokaler.

Detta efter att Kvällsposten avslöjat verksamheten.

Nu har fackförbundet Vision ingått en förlikning med staden. Wydow tillerkänns 600 000 kronor – men får inte tillbaka jobbet.

Det var efter en uppmärksammad artikel i Kvällsposten som Marian Wydow fick sparken från Malmö stad.

I kommunens uppdrag ingick att jobba med inkludering av romer i samhället via ett kommunalt informations- och kunskapscenter som startats för ändamålet.

Men Kvällspostens reporter Jenny Strindlöv kunde avslöja att Wydow även deltagit i flera möten i kommunens lokaler, där romsk lag och romska straff diskuterades utifrån den parallella rättskipningen ”romani kris”.

Bekräftade uppgifter

En nära släkting, då vice ordförande i Malmö stads romska råd, medverkade också i en parallell rättegång rörande grov våldtäkt mot barn, där en man fick svära ed på att han var oskyldig.

För samma brott dömdes mannen några månader senare till fängelse av tingsrätten, en dom som därpå fastställdes i hovrätten.

Som en följd följd av granskningen tillsatte Malmö stad en extern utredning som bekräftade det Kvällsposten avslöjat: Att det upprepade gånger hållits möten i Malmö stads lokaler där det diskuterats romani kris-fall och straff i form av exempelvis böter. 

Senare avskedades Marian Wydow från sin tjänst vid Malmö stad. Han fick även lämna sitt uppdrag i regeringskansliets romska referensgrupp.

Förde målet vidare

Själv ansåg han dock att uppsägningen var ogiltig. Han kontaktade sitt fackförbund Vision som anmälde ärendet till Arbetsdomstolen för prövning.

Men innan den juridiska prövningen tog vid valde i stället parterna att ingå en förlikning i målet.

Caroline Bleichner, förbundsjurist på Vision, berättar att målet återkallats. Wydow tillerkänns 18 månadslöner, sammanlagt drygt 600 000 kronor i ersättning mot att han inte gör anspråk på jobbet.

Förbundsjuristen tycker inte det är märkligt att målet inte prövas fullt ut. I den här typen av ärenden sker överenskommelser i 95 procent av fallen.

Får ersättning

– Att ta det till en huvudförhandling tar mycket energi. Nu tillerkänns han en ersättning som ligger på en acceptabel nivå. Han har känt sig orättvist utpekad och nu hoppas han kunna gå vidare i livet, säger hon.

Bleichner betonar att Wydow aldrig deltagit i en ”romani kris”-rättegång i kommunens lokaler.

– Han var bara med i samtal som rörde romani kris. Han hälsade också gäster välkomna och filmade händelser. Arbetsgivaren har inte heller påstått något annat, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.