Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick missfall: Krävdes på 11 000 kronor

Simona och Dragosh fick först ingen hjälp när Simona hade fått missfall.
Foto: SVT

Fattiga EU-immigranter får problem när de söker sjukvård i Sverige.

Ett immigrantpar från Rumänien, Simona och Dragosh, som åkte till akuten nyligen efter att de fått missfall fick först ingen hjälp, rapporterar SVT Rapport.

I stället möttes de av att de skulle betala 11 000 kronor och skickades hem.

Enligt lagen har papperslösa rätt till gratis vård i Sverige, men det gäller inte EU-immigranter. I går rapporterade SVT Rapport om ett par som slogs hårt av reglerna.

Dragosh och Simona kommer från Rumänien. De har ingenstans att bo - utan sover i stället på härbärgen runtom i Stockholm.

Ekonomin är tuff. Dragosh söker jobb medan Simona tigger på gatan. Nu har nästa bakslag kommit. Barnet som paret väntade är förlorat. Graviditeten i tredje månaden slutade i missfall, rapporterar SVT Rapport som har berättat om de två EU-immigranterna tidigare.

– Jag ringde ambulansen och först tog de hand om oss. Men sedan såg de att hon inte har någon försäkring, inget ID-kort. Jag sa till dem att det är akut, att hon blöder. De frågade mig vem som ska betala. Det skulle kosta 11 000 kronor. Jag sa att jag vet inte, säger Dragosh till SVT Rapport.

Enligt Johannes Mosskin från Läkare i Världen är det inte ovanligt att Eu-immigranter har problem med att få vård i Sverige.

– Många EU-migranter möter en vägg när de söker vård. De nekas, säger han till SVT Rapport.

Socialministern Göran Hägglund säger i en intervju med SVT Rapport att skulden till uppkomna situationen ligger hos Rumänien.

– Om vi som svenskar reser utomlands någonstans kan vi få vård som vi behöver i det landet mot uppvisande av ett sjukvårdskort, på samma sätt ska det fungera gentemot personer som är från Rumänien och rumänska medborgare, säger han till SVT Rapport.

SVT har sökt verksamhetschefer och personal på Karolinska universitetssjukhusets akut men ingen vill bli intervjuad. Men det slutade med att Simone fick vård. Däremot är det oklart vem som ska betala räkningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.