Fick missfall i 36:e veckan - anklagas för mord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Trenden är tydlig i USA: Fler och fler kvinnor anklagas för mord på sina ofödda barn.

Rennie Gibbs fick missfall i 36:e veckan. 

Nu riskerar hon livstids fängelse, misstänkt för mord på sitt foster efter att det framkommit att hon missbrukade kokain under graviditeten, skriver The Guardian. 

Fallet är ett av många i USA och i teorin skulle liknande åtal kunna komma i Sverige, menar tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem. 

- Men jag tror verkligen inte att det kommer att inträffa, säger Sven-Erik Alhem till Expressen.se.

Trenden är tydlig i USA: Fler och fler kvinnor anklagas för mord på sina ofödda barn.

 En av dem är Rennie Gibbs som bor i delstaten Mississippi. Hon blev gravid när hon var 15 år, men fick missfall i 36:e veckan. 

 Då upptäcktes kokainmissbruket och misstankarna om mord riktades mot henne trots att det inte finns något bevis för att kokainet orsakade barnets död.

"Chockade mig"

 Bei Bei Shuai, 34, är ett annat fall. Hon försökte ta livet av sig i slutet av förra året efter att hennes pojkvän lämnat henne. Hon överlevde, men fostret dog. Nu misstänks hon för mord och har tillbringat de senaste tre månaderna i en cell i Indianapolis.

 I Alabama finns ett annat liknande fall med en kvinna som anklagas för att ha orsakat sitt barns död genom att ta droger under graviditeten.

 Kvinnan, Amanda Kimbrough, greps mot sitt nekande sex månader efter förlossningen där barnet dog.

 - Det chockade mig, det gjorde det verkligen. Jag hade förlorat ett barn, det var nog, säger hon till The Guardian. 

 Misstankarna mot kvinnorna har kritiserats på många plan. En grupp psykologer riktar in sig på att kvinnorna inte tagit droger för vara onda, utan för att "tillfredställa ett psykiskt och fysiskt behov av en viss substans".

 Kvinnorättskämpen Lynn Paltrow riktar sin kritik mot att åtalen sätter gravida kvinnor i en utsatt situation.

 - Det gör kvinnor ansvariga för hur deras graviditeter slutar och innebär att de hotas av livstids fängelse för mord, säger Lynn Paltrow. 

 Lynn Paltrow säger vidare:

 - De här åtalen förvandlar gravida kvinnor till en annan sorts människor och fråntar dem deras rättigheter.

Osannolikt

 Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och samhällsdebattör, har aldrig hört talas om något liknande fall i Sverige. Han tror att det i teorin skulle kunna vara möjligt att döma en gravid kvinna som missbrukar narkotika och därigenom orsakar sitt fosters död till dråp.

 Han påpekar samtidigt att det är osannolikt och att det i så fall måste handla om ett så pass stort intag av narkotika att åklagaren kan argumentera för att ett så kallat likgiltighetsuppsåt föreligger.

 - Men jag tror verkligen inte att det kommer att inträffa, säger Sven-Erik Alhem.

 Han hänvisar bland annat till ett fall med en lastbilschaufför som åkte berusad mot trafiken och därigenom orsakade en krock som kostade fem personer livet.

Grovt vållande

 I juridiska kretsar fanns det då en debatt om att åklagaren skulle kunna åtala för dråp med likgiltighetsuppsåt, men så blev det inte.

 Lastbilschauffören dömdes i stället för grovt vållande till annans död.

 I USA är lagstiftningen hårdare vad det gäller mord.

 - Där kan man till exempel åtalas för mord vad det gäller rattfylla, säger Sven-Erik Alhem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.