Fick inte bli minister
– nu lämnar Schlingmann politiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Per Schlingmann.
Foto: Olle Sporrong

Han ville bli minister men fick inte, enligt uppgifter till Expressen. 

Nu lämnar Per Schlingmann politiken och blir konsult från mars.

– För mig är det ganska odramatiskt, jag är fullständigt övertygad om att Moderaterna har alla förutsättningar att klara sig alldeles utmärkt, säger Per Schlingmann till Expressen.se. 

Han har skapat varumärket "Nya Moderaterna" och anses vara hjärnan bakom partiets valstrategier. Men på tisdagsmorgonen meddelade Per Schlingmann att han lämnar sin post som chefsstrateg i partiet. Istället ska han starta egen verksamhet. Sista arbetsdagen som anställd av Moderaterna blir den 28 februari. 

Enligt uppgifter till Expressens beror Schlingmanns utträde på besvikelse över att inte bli statsråd, något han dock själv bestämt förnekar. 

– Det är inget jag alls känner igen mig i faktiskt. Jag har inte sedan jag var 18 år och satt i kommunfullmäktige i Borås haft ett förtroendeuppdrag och jag har inte kandiderat till riksdagen. Min drivkraft är och har alltid varit strategiska frågor och kommunikation. Jag har aldrig haft den ambitionen. 

 Men du har ändå varit statssekreterare åt regeringen en period? 

– Ja, jag har varit statssekreterare men jobbat med ganska övergripande frågor kopplade till strategi och kommunikation. Så nej, det känner jag inte alls igen mig i. 

 Vem ska utforma Moderaternas valstrategi 2014 nu, vem tar över efter dig? 

– Det är ett arbete som jag nu håller på med tillsammans med andra jag arbetar med. Sedan har vi ju det lag som finns på Moderaterna och vi håller också på att rekrytera en kommunikationschef som kommer att spela en viktig roll i detta. 

 Ska du bli rik konsult nu?  

– Haha, nej jag lämnar därför att jag vill göra något annat. Jag ska etablera en egen verksamhet som jobbar med rådgivning men jag hoppas också kunna hålla föredrag och inspirera andra i sina förändringsprocesser. 

 Varför vill du göra det - tycker du att du nått så långt du kan inom partiet? 

– Nej, men jag har jobbat inom Moderaterna i tio år nu och det har varit fantastiskt roligt men jag känner att jag vill göra något annat och jag tycker att det är ett bra tillfälle nu. Moderaterna är väldigt väl rustade för att göra en framgångsrikt val 2014. 

 Så du känner dig säker på att Moderaterna vinner valet 2014 utan dig?  

– Säker kan man inte känna sig men jag skulle säga att det finns väldigt goda förutsättningar och väldigt duktiga människor inom Moderaterna. 

 Du är inte den första som lämnar Moderaterna. Hur ser du på att så många lämnat partikansliet den senaste månaden?  

– Det vill jag inte alls känna igen mig i. Att det rör sig människor in och ut i en partiorganisation är helt naturligt. Det är egentligen väldigt bra eftersom att en organisation på så sätt får in nya människor, intryck och referensramar. Det gör organisationen mer kreativ och spänstig. 

 Din konsultverksamheten ska ha "inriktning mot organisationer och företag i förändring". Vad kan du lära dem?  

– Jag jobbar nu med fullt fokus på Moderaterna, jag kommer att återkomma då med vad jag kommer att göra. Men det är egentligen två delar. Det ena är att stödja företag och organisationer - som antingen befinner sig under stort förändringstryck eller driver aktiva förändringsprocesser - som rådgivare. Det kommer att handla om analys, rådgivning och stöd till management och kommunikation. Det andra är att hålla föredrag och förhoppningsvis kunna inspirera andra människor till förändring men också i förändringsprocessen. 

 Du anses vara hjärnan bakom nya Moderaterna. Hur kommer partiet att klara sig nu? 

– För mig är det ganska odramatiskt, jag är fullständigt övertygad om att Moderaterna har alla förutsättningar att klara sig alldeles utmärkt. Jag tror inte att partier eller organisationer är beroende av enskilda personer utan det är alltid lag som skapar utveckling. Det lag som finns tycker jag är fantastiskt bra. 

 Vilken är din största bedrift inom partiet enligt dig själv?  

– Jag är mest nöjd med att jag varit en del av att förnya Moderaterna. Det har förändrat Moderaterna, det politiska landskapet i Sverige och det har förbättrat Sverige. Det är jag mest nöjd med. 

 Tror du att du kommer att återvända till Moderaterna? 

– Jag utesluter ingenting för framtiden. Jag tycker att Moderaterna har varit och är ett fantastiskt parti med fantastiska människor. Det finns ingen anledning att utesluta något om framtiden. 

 Vad tycker du om partisekreterare Kent Perssons arbete?  

– Jag tycker att Kent Persson är en duktig ledare och att det arbete han gjort har varit väldigt bra. Jag är helt övertygad om att han kommer att bli en mycket bra valledare. 

 Kommer du att ha mer fritid nu, från mars?  

– Det återstår att se. Det är jag inte alldeles säker på. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.