Per Schlingmann. Foto: Olle Sporrong
Per Schlingmann. Foto: Olle Sporrong

Fick inte bli minister
– nu lämnar Schlingmann politiken

Publicerad

Han ville bli minister men fick inte, enligt uppgifter till Expressen.

Nu lämnar Per Schlingmann politiken och blir konsult från mars.

– För mig är det ganska odramatiskt, jag är fullständigt övertygad om att Moderaterna har alla förutsättningar att klara sig alldeles utmärkt, säger Per Schlingmann till Expressen.se.

Han har skapat varumärket "Nya Moderaterna" och anses vara hjärnan bakom partiets valstrategier. Men på tisdagsmorgonen meddelade Per Schlingmann att han lämnar sin post som chefsstrateg i partiet. Istället ska han starta egen verksamhet. Sista arbetsdagen som anställd av Moderaterna blir den 28 februari.

Enligt uppgifter till Expressens beror Schlingmanns utträde på besvikelse över att inte bli statsråd, något han dock själv bestämt förnekar.

– Det är inget jag alls känner igen mig i faktiskt. Jag har inte sedan jag var 18 år och satt i kommunfullmäktige i Borås haft ett förtroendeuppdrag och jag har inte kandiderat till riksdagen. Min drivkraft är och har alltid varit strategiska frågor och kommunikation. Jag har aldrig haft den ambitionen.

Men du har ändå varit statssekreterare åt regeringen en period?

– Ja, jag har varit statssekreterare men jobbat med ganska övergripande frågor kopplade till strategi och kommunikation. Så nej, det känner jag inte alls igen mig i.

Vem ska utforma Moderaternas valstrategi 2014 nu, vem tar över efter dig?

– Det är ett arbete som jag nu håller på med tillsammans med andra jag arbetar med. Sedan har vi ju det lag som finns på Moderaterna och vi håller också på att rekrytera en kommunikationschef som kommer att spela en viktig roll i detta.

Ska du bli rik konsult nu?

– Haha, nej jag lämnar därför att jag vill göra något annat. Jag ska etablera en egen verksamhet som jobbar med rådgivning men jag hoppas också kunna hålla föredrag och inspirera andra i sina förändringsprocesser.

Varför vill du göra det - tycker du att du nått så långt du kan inom partiet?

– Nej, men jag har jobbat inom Moderaterna i tio år nu och det har varit fantastiskt roligt men jag känner att jag vill göra något annat och jag tycker att det är ett bra tillfälle nu. Moderaterna är väldigt väl rustade för att göra en framgångsrikt val 2014.

Så du känner dig säker på att Moderaterna vinner valet 2014 utan dig?

– Säker kan man inte känna sig men jag skulle säga att det finns väldigt goda förutsättningar och väldigt duktiga människor inom Moderaterna.

Du är inte den första som lämnar Moderaterna. Hur ser du på att så många lämnat partikansliet den senaste månaden?

– Det vill jag inte alls känna igen mig i. Att det rör sig människor in och ut i en partiorganisation är helt naturligt. Det är egentligen väldigt bra eftersom att en organisation på så sätt får in nya människor, intryck och referensramar. Det gör organisationen mer kreativ och spänstig.

Din konsultverksamheten ska ha "inriktning mot organisationer och företag i förändring". Vad kan du lära dem?

– Jag jobbar nu med fullt fokus på Moderaterna, jag kommer att återkomma då med vad jag kommer att göra. Men det är egentligen två delar. Det ena är att stödja företag och organisationer - som antingen befinner sig under stort förändringstryck eller driver aktiva förändringsprocesser - som rådgivare. Det kommer att handla om analys, rådgivning och stöd till management och kommunikation. Det andra är att hålla föredrag och förhoppningsvis kunna inspirera andra människor till förändring men också i förändringsprocessen.

Du anses vara hjärnan bakom nya Moderaterna. Hur kommer partiet att klara sig nu?

– För mig är det ganska odramatiskt, jag är fullständigt övertygad om att Moderaterna har alla förutsättningar att klara sig alldeles utmärkt. Jag tror inte att partier eller organisationer är beroende av enskilda personer utan det är alltid lag som skapar utveckling. Det lag som finns tycker jag är fantastiskt bra.

Vilken är din största bedrift inom partiet enligt dig själv?

– Jag är mest nöjd med att jag varit en del av att förnya Moderaterna. Det har förändrat Moderaterna, det politiska landskapet i Sverige och det har förbättrat Sverige. Det är jag mest nöjd med.

Tror du att du kommer att återvända till Moderaterna?

– Jag utesluter ingenting för framtiden. Jag tycker att Moderaterna har varit och är ett fantastiskt parti med fantastiska människor. Det finns ingen anledning att utesluta något om framtiden.

Vad tycker du om partisekreterare Kent Perssons arbete?

– Jag tycker att Kent Persson är en duktig ledare och att det arbete han gjort har varit väldigt bra. Jag är helt övertygad om att han kommer att bli en mycket bra valledare.

Kommer du att ha mer fritid nu, från mars?

– Det återstår att se. Det är jag inte alldeles säker på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag