Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fick glädjebesked: Tavlan på väggen värd miljoner

I mannens hem i Stockholm hängde länge en tavlan som hans fru ärvt. Helt ovetandes om dess rätta värde tänkte han sälja tavlan på en auktionsfirma.
En äldre man från Stockholm hade tavlan hängande på väggen i över 30 år.
När han skulle flytta fick han chockbeskedet - den är värd miljontals kronor.
- Han sa: "du driver väl inte med mig, du kan inte mena detta", säger Knut Knutson från Antikrundan som gav mannen beskedet.
I mannens hem i Stockholm hängde länge en tavlan som hans fru ärvt. Helt ovetandes om dess rätta värde tänkte han sälja tavlan på en auktionsfirma. När Metropol auktioner fick tavlan hade mannen skrivit en lapp där det stod: "Sälj det ni kan men det ni inte kan sälja och skänk resten till Röda Korset"

Trodde han skulle få några tusen

- Vi hade fotat tavlan och lagt ut den på internet. Han trodde väl att han skulle få några tusen för den. Jag brukar alltid titta lite innan en auktion. Och när jag såg tavlan tänkte jag att den här måste undersökas lite närmare, säger Metropol auktioners vd Lars Åhlander.
Då skickades tavlan vidare till Uppsala Auktionskammare - som är experter på rysk konst.
Där kunde Knut Knutson, känd från Antikrundan, direkt konstatera att det rörde sig om ett mästerverk - Ivan Aivazovskys "Slaget vid Bomarsund".
- VI blev ganska upphetsade för det verkade röra sig om en kanonmålning, säger han.
Ägaren, som trodde att det rörde sig om en dussintavla, blev helt paff när Knutson rekommenderade ett utropspris på fem till sex miljoner kronor.
- Han sa "skojar du med mig" sen sa han att "du driver väl inte med mig, du kan inte mena detta" det var som att han träffades av en elchock.

Ingen tvekan om äktheten

Ivan Aivazovsky är en av Rysslands största konstnärer och Knut Knutson tror att den stora oljemålningen kommer säljas för mellan fem och tio miljoner kronor på Uppsala auktionskammares kvalitetsauktion den 14 juni.
Eftersom det inte är någon tvekan om att tavlan är äkta, att den är så stor och att den föreställer ett intressant skeende tror han talar för att den kommer säljas dyrt.
Och ägaren - som var beredd att slumpa bort tavlan - är fortfarande i chock.
- Att folk hittar värdefulla ryska tavlor hemma har hänt ett antal gånger de senaste åren, men inte på den här nivån, säger Knut Knutson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!