Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fick böter – då fylldes Davids bil med sedlar

David, 28, fick böter efter att ha "burnat" på asfalten. Foto: Privat
Då började personer i publiken att kasta in pengar genom bilrutorna. Foto: Privat
"Det skulle nog nästan ha räckt till nya bakdäck till bilen också", säger David. Foto: Privat

David Gunnars, 28, från Rättvik "burnade" på asfalten efter cruisingen i Falun. Polisen gav honom böter - vilket fick hundratals personer i publiken att fylla bilen med pengar.

– Det regnade in sedlar genom fönsterrutorna, det var helt otroligt, säger David Gunnars.

Det var efter onsdagens cruising i Falun som några förare passade på att göra burnouts vid en gammal mack, då man så kallat "bränner bildäck" mot asfalten.

– Det händer varje dag i Dalarna att någon burnar. Man vill ju bjuda på lite show, förklarar David Gunnars som äger en Chevrolet 300 deluxe från 1966.

Han var mitt uppe i det rökfyllda burnandet, omgiven att ett hundratal personer, när han plötsligt såg ett blinkande ljussken.

– Det kom två polisbilar flygande över refugen med sirenerna påslagna. De såg väl mig när röken började stiga. En polisbil ställde sig framför oss och en annan bakom. De skrek åt oss när de hoppade ur bilen, säger han.

1000 kronor i böter

Sedan blev tonen trevligare – men David fick ändå tusen kronor i böter för ett så kallat mindre trafikbrott, vilket DT först berättade om.

Genast började folksamlingen att springa fram och slänga in sedlar i bilen av sympati för polisens böter: allt från tjugor till hundralappar.

– Det bara regnade in pengar. Det blev pengar över till korv för familjen som satt med i bilen. Det skulle nog nästan ha räckt till nya bakdäck till bilen också, säger han och skrattar.

Polisen: Inte ute efter att jävlas

David Gunnars betonar att han respekterar polisernas arbete.

– De gör bara sitt jobb och det som är rätt och riktigt, säger han.

Men han är beredd på att inte alla gillar burnouts.

– Det finns alltid de som tycker man är miljöförstörare och en bandit. Men jag ångrar ingenting, säger han.

Johan Alm, gruppchef trafikpolisen i Dalarna, förklarar varför det är viktigt att polisen lägger resurser på den här typen av insatser.

– Det som vi har problem med är när människor står tätt packade på sidorna och bilen gör en burnout. Det som kan hända är att man förlorar grepp. Då slungas bilen i väg som en projektil och det händer att folk blir nedmejade, säger han till DT.

Polisen: Vi har ett syfte

Polisen är inte där för att jävlas, förklarar Johan Alm.

– Man har missuppfattat om man tror att det handlar om ett vi och dem. Polisen gör inget för att jävlas utan vi har alltid ett syfte med vårt agerande. Sedan kan det vara så att den som sitter bakom ratten inte förstår syftet. Målet är att ingen ska behöva hamna på sjukhus, säger Johan Alm till tidningen.