Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick 460 kronor för lite i lön – nu utvisas han

Nu utvisas Danyar efter sju år i Jokkmokk.
Foto: Privat
– Det känns jättetungt, säger han.
Foto: Privat

Arbetsgivaren glömde att höja Danyar Mohammeds lön med 460 kronor.

Nu tvingas Danyar lämna Sverige – efter sju år.

– Migrationsverket måste hitta en lösning på det här, det är orättvist, säger han.

Danyar Mohammed älskar Jokkmokk.

Det är hans hem.

Expressen har tidigare rapporterat om att han riskerar att utvisas. Nu har den dagen kommit. På grund av ett misstag från arbetsgivaren på pizzerian där han har jobbat i sju år tvingas han nu lämna staden – och Sverige.


LÄS MER: Danyar fick för låg lön – kan utvisas till Irak


Foto: Privat

Tidigare i år fick han ett brev från Migrationsverket där ett förslag till beslut konstaterade att han kan utvisas. 

Orsaken är en lönemiss från hans arbetsgivare som gör att han inte anses uppfylla kraven för arbetstillstånd. För att få arbetstillstånd i Sverige krävs bland annat att arbetsvillkoren ska vara i nivå med kollektivavtalet men när kollektivavtalet ändrades missade arbetsgivaren att höja Danyars lön. Han fick under en kort tid 460 kronor för lite i förhållande till kollektivavtalet.

Trots att misstaget rättades till retroaktivt direkt när det upptäcktes ska Danyar alltså utvisas.

"Det är fruktansvärt"

Migrationsdomstolen har avslagit det tidigare överklagandet med hänvisning till att utvisningen inte strider mot Europakonventionen och "annan grund för uppehållstillstånd har inte kommit fram".

Danyar Mohammed har tagit det nya beslutet väldigt hårt. Att flytta tillbaka till Irak känns inte som ett alternativ för honom.

– Det känns jättetungt, inte bra. Jag vet inte vad som kommer hända, säger han.


LÄS MER: Hela Jörgens familj utvisas till Kosovo


– Jag hoppas jag får stanna. Vi ska överklaga igen, men jag vet inte om det kommer gå bra. Det är arbetsgivaren som har gjort fel, inte arbetstagaren. Varför är det arbetstagaren som råkar illa ut?

Nu hoppas han att migrationsdomstolen ska ändra sitt beslut och låta honom stanna kvar i Sverige.

– Jag tror det är många som har hamnat i samma situation. Migrationsverket måste hitta en lösning på det här, det är orättvist.

Chefsjurist: "Oacceptabelt"

Fredrik Bergman är chefsjurist på Centrum för Rättvisa och arbetar som Danyar Mohammeds juridiska ombud.

– I dag sa migrationsdomstolen att en lönemiss på 460 kronor är tillräckligt för att Danyar Mohammed ska kunna utvisas, trots att han har bott i Sverige i sju år och har ett fast jobb som han kan försörja sig på, säger han.

Samtidigt är det tydligt att migrationsdomstolen inte har varit enig i tolkningen av lagen. Två av de fyra domarna ansåg att misstaget från arbetsgivarens sida är tillräckligt stort för att utvisa Danyar.

De andra två domarna ansåg däremot att man behöver se till omständigheterna och låta Danyar stanna.

– Det är ordförandens röst som blir utslagsgivande när det blir två röster mot två. Och i det här fallet röstade ordföranden för utvisning.

Enligt Fredrik Bergman behövs ett klargörande från migrationsdomstolens håll gällande hur lagen ska tolkas.

– Vi har hamnat i ett rättsläge som är oacceptabelt. Det är en mekanisk rättstillämpning där kronor och ören blir avgörande om människor får stanna i Sverige eller inte, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.