Fibblande vid ratten kan ge böter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Regeringen vill strama åt reglerna för vad en bilförare får göra vid sidan av, under körning.

Men ordföranden i riksdagens trafikutskott, Anders Ygeman (S), tycker att regeringen bara verkar virra till det.

Ygeman vill se ett förbud mot att sms:a och mot att prata i mobil utan hands-free under körning. Det är också vad en majoritet i riksdagen, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har beställt från regeringen, menar han.

– Om du som förare inte vet vad som är tillåtet eller förbjudet är det svårt att rätta sig efter det, säger Ygeman.

Han tillägger att regeringens linje verkar vara att det går an att sms:a och hålla mobilen vid örat under körning, bara det görs med förnuft.

Enligt vad TT erfar vill regeringen ändra trafikförordningen från 1 december. En ny bestämmelse ska läggas till om att en förare bara får ägna sig åt aktiviteter som inte tar uppmärksamhet från körningen på ett sätt som ökar risken för olyckor. Brott mot det ska kunna ge böter. Men vilka aktiviteter som är olämpliga sägs inte.

Jan-Evert Rådhström (M), vice ordförande i utskottet, är motståndare till förbud. Det går inte att avgränsa vilka tekniska prylar det ska vara förbjudet respektive tillåtet att använda under körning, anser han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.