Fiasko för M - gjorde sämsta valet någonsin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
1. Gunnar Hökmark, M61 år StockholmEU-parlamentariker sedan 2004
Foto: Theo Elias Lundgren
2. Christofer Fjellner, M37 årStockholmEU-parlamentariker sedan 2004
Foto: Kristofer Sandberg
3. Anna Maria Corazza Bildt, M51 årStockholmEU-parlamentariker sedan 2009
Foto: Kristofer Sandberg
4. 4. Carl-Oskar Bohlin, M28 årBorlängeRiksdagsledamot sedan 2010
Foto: Jens L'Estrade
5. Cecilie Tenfjord-Toftby, M44 år BoråsRiksdagsledamot sedan 2008. Är sedan 2010 ledamot i riksdagens Näringsutskott och energipolitiskt ansvarig för Moderaterna
Foto: Jens L'Estrade
6. Arba Kokalari, M 27 år StockholmJobbar med demokratibistånd på Jarl Hjalmarson Stiftelsen, ledamot i Kommunfullmäktige i Stockholm
Foto: Sven Lindwall
7. Carl Johan Sonesson, M35 år MalmöOrdförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd sedan 2010, ledamot i Regionfullmäktige sedan starten 1 januari 1999
Foto: Christer Wahlgren
1 / 8

Det blev ett fiasko för Moderaterna som gjorde sitt sämsta EU-parlamentsval någonsin med bara 13,4 procent.

Statsminister Fredrik Reinfeldts parti tappar ett mandat.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd hade redan på förhand låga förväntningar.

– Om vi får över 15 procent gör vi ett bra val, sa hon kort innan siffrorna offentliggjordes.

Man kan höra en knappnål falla till golvet på Moderaternas valvaka i Stockholm.

– Det var som att hela lokalen sattes på "mute" när valundersökningsresultatet presenterades, rapporterar Expressens reporter Karl-Johan Karlsson.

När de slutgiltiga siffrorna presenterades vid klockan 23 fanns samma nedslagna stämning där.

Partiet gjorde sitt sämsta EU-val någonsin med en katastrofsiffra på bara 13,4 procent, vilket gör att de tappar ett mandat, och nu bara har tre platser i parlamentet.

Gunnar Hökmark, Moderaternas toppnamn, duckade för frågan om det dåliga resultatet.

– Man behöver inte alltid säga at något gått fel. Det är viktigt att se till helheten. Vi kunde ha gjort det bättre, men ur demokratisk synpunkt är det bra att valdeltagandet ökat. För oss är det ett bakslag men också inspiration för en nystart, säger han till Expressen.

Personkryss klara på onsdag

Hur personkryssen faller ut kommer att visa sig först på onsdag - men om de följer rankningen för partiets toppkandidater kommer representationen att skötas av Gunnar Hökmark, 61, Christoffer Fjellner, 37 och Anna Maria Corazza Bildt, 51.

Gunnar Hökmark, tidigare partisekreterare för Moderaterna och EU-parlamentariker sedan tio år tillbaka har hårdlanserats av partiet under sin personvalskampanj.

Hans tre viktigaste frågor i årets EU-valrörelse är fri rörlighet och fri handel, avreglering och forskning - områden där han tidigare varit drivande.

När Fredrik Reinfeldt gjorde sitt sista minuten-utspel i Expressens valstuga om billigare surf utomlands sa Hökmark:

Jag har också drivit fram att redan nu, första juli 2014, så går ett av mina förslag som jag kallar "The Local Breakout", som innebär att när du är utomlands inom EU så kan du surfa via de lokala operatörerna. Du behöver inte surfa via roaming utan du kan surfa via franska eller spanska nät. Det kanske blir en kostnad motsvarande wifi, det blir en fråga för de olika operatörerna.

Ska driva miljöfrågor

Även Christofer Fjellner, 37, har varit drivande i frihandelsfrågorna men också inom miljö- och klimatfrågor.

På Expressens valscen kallade han i lördags kritiken mot frihandelsavtalet mellan EU och USA: "En kamp mot väderkvarnar".

I årets valrörelse har han också lagt vikt vid kampen mot den snariga EU-byråkratin har han själv sagt.

Anna Maria Corazza Bildt, 51, fick stort genomslag i samband med hästköttsskandalen när hon lanserade sin slogan "Basta till matsvinnet".

Utöver matfrågorna driver Moderaternas tredjenamn på EU-listan också freds- och arbetsmarknadsfrågor.

I en debatt på Expressens valscen gick hon nyligen till hård attack mot Socialdemokraterna och kallade deras politik för "populistisk och kvinnofientlig".

Ministern skeptisk

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd sänkte sina förhoppningar.

Strax innan vallokalsundersökningen offentliggjordes sa hon:

– Om vi får över 15 procent gör vi ett bra val. Det är väl alltid bra att dra ned förväntningarna.

Så här går det till

√ Redan när röstningen avslutas klockan 21.00 börjar röstmottagarna i varje vallokal att räkna rösterna. Dessa rapporterar in uppgifterna till länsstyrelsen per telefon och det publiceras klockan 23.00 på Valmyndighetens hemsida. Klockslaget är på grund av att samtliga vallokaler i EU ska ha stängt.

√ I vallokalerna räknas rösterna per parti. Särredovisning sker för de partier som redan är representerade i parlamentet eller för de partier som har begärt utläggning av valsedlar. Personrösterna räknas inte under valnatten, utan är klara på onsdag.

√ När en majoritet av vallokalerna är klara gör Valmyndigheten en preliminär mandatfördelning mellan partierna. Rösterna förs under valnatten och på måndagen till länsstyrelserna för att räknas en gång till.

√ Under måndagen påbörjas då den slutliga räkningen. Då redovisas antalet röster för alla partier och även personrösterna. De publiceras efter att de räknats och registrerats hos länsstyrelserna.

√ Röster som inte har hunnit fram till vallokalerna under själva valdagen räknas vid en preliminär rösträkning på valnämnderna den 28 maj.

√ När denna räkning är klar lämnas de på onsdagen till länsstyrelsen som räknar dem igen.

√ När alla röster är räknade görs en mandatfördelning mellan partierna och man utser ledamöter och ersättare.

√ Liksom i riksdagsvalet krävs 4 procent av rösterna för att komma in i Europaparlamentet. För att väljas in på personröster är gränsen 5 procent - och om flera kandidater fått lika många röster så lottar man om vem som får mandatet.

√ Valet och valresultatet fastställs på torsdagen den 29 maj.

Källa: EU-upplysningen och Valmyndigheten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.