Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fiasko för Karolinskas
stora prestigeuppdrag

Anna Beskow, chef för Uppsala biobank, är kritisk till hur KI hanterat skattemiljonerna. "Löften har inte hållits, protokoll har inte stämt, det har inte gått rätt till"
Foto: Alex Ljungdahl
<p>KI:s vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright är i centrum för kritiken men kan inte se att institutet agerat fel. <br></p>
Foto: Alex Ljungdahl

Det tog inte slut med Macchiariniskandalen. Nu stormar det kring Karolinska institutet, KI, igen.

Det stora nationella prestigeprojektet för biobanker, BBMRI, som letts av KI har totalhavererat.

KI får extremt stark kritik och anklagas för olagligheter, att ha skott sig, mörkat kvalitetsbrister och mobbat kritiker.

Nu stryper Vetenskapsrådet finansieringen. En utredning har startats för att granska hur mångmiljonbidragen egentligen använts.

I centrum för kritikstormen står KI:s vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright.

– Jag vill inte kommentera kritiken, vi avvaktar den externa ekonomiska revisionen, säger hon.

Sveriges biobanker, utspridda i de olika landstingen, hanterar över 150 miljoner prover från oss medborgare. Proverna, exempelvis från blod och vävnader, är viktiga för patienternas diagnos och behandling, men också mycket betydelsefulla för svensk medicinsk forskning.

BBMRI – eller Svensk Nationell Forskningsinfrastruktur för Biobankning och Analys av Biologiska Prover som den så högtidligt heter – är en storsatsning. Syftet var att skapa en nationell medicinsk infrastruktur för att spara och analysera biobanksprover från patienter och försökspersoner. Prestigeprojektet skulle hjälpa till att upptäcka sjukdomar tidigt, hitta de bästa behandlingarna och säkra Sveriges världsledande position inom området.

Projektet är det största ekonomiska satsningen i sitt slag från Vetenskapsrådet. Den statliga myndigheten plöjde ner 148 miljoner skattekronor i BBMRI bara åren 2010-2015.

KI anklagas för grova felaktigheter

Nu kan Expressen avslöja att projektet totalhavererat. Karolinska institutet, som varit värduniversitet och lett projektet, anklagas för en rad grova felaktigheter. Den allvarligaste kritiken är att KI utnyttjat sin position för att flytta bidragsmiljoner till sin egen verksamhet och därmed missgynna andra deltagande universitet och forskare. KI anklagas också för att ha mörkat kritik och fryst ut kritiker.

– Det är samma mönster som i Macchiariniskandalen, säger Anna Beskow, chef för Uppsala biobank.

FAKTA/Biobanker

En biobank innehåller prov som tas och sparas inom hälso- och sjukvården och som kan härledas till en viss person eller forskningsprov.

Vävnadsprov, cytologiprov, benmärgsutstryk, serumprov för utredning av infektioner, immunologiska sjukdomar samt prov för genetiska analyser är exempel på biobanksprov.

I Sverige finns cirka 600 biobanker registrerade hos myndigheten Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO).

Nästan hälften av biobankerna hanteras av landstingen. Dessa omfattar över 150 miljoner prov.

Storsatsningen BBMRI skulle bli en nationell infrastruktur för svenska biobanker och främja och lyfta svensk medicinsk forskning. Ambitionen var att koppla samman biobanker runtom i landet och på så sätt bli "den största biobanken i världen".

Idag har BBMRI hanterat fem miljoner prover från närmare en kvarts miljon personer.

Vetenskapsrådet, VR, har nu dragit i nödbromsen och strypt finansieringen.

KI:s tidigare rektor Anders Hamsten har ansökt om över 300 miljoner i bidrag närmaste åtta åren. Men istället beviljas projektet bara en liten bråkdel av pengarna, 11 miljoner, för de närmaste två åren. I praktiken ett litet avvecklingsbidrag.

Mitt i kritikstormen står KI:s vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright. Hon fick ta över jobbet då tidigare rektor Anders Hamsten tvingades avgå efter Macchiariniskandalen. Nu har Karin Dahlman-Wright fått en helt egen mångmiljonskandal att hantera.

”Skilda meningar kring organisationen”

Den handlingsplan Karin Dahlman-Wright lagt fram till Vetenskapsrådet för att försöka rädda projektet har helt underkänts.

– BBMRI är en förhållandevis stor satsning men nu trappar vi av. Det har varit oklarheter och skilda meningar kring organisationen. Vi kan inte finansiera om det inte finns en tillräckligt bra plan hur man ska komma tillrätta med samarbetssvårigheterna. Man får ta omtag och återkomma till 2017, säger Björn Halleröd på Vetenskapsrådet.

Allvarlig kritik med anklagelser om oegentligheter – till och med olagligheter – har gjort att Vetenskapsrådet dessutom inlett en extern ekonomisk revision för att granska hur pengarna använts.

– Den oberoende revisionen ska utreda om bidraget hanterats på ett formellt riktigt sätt, säger Björn Halleröd.

Det stora nationella prestigeprojektet för biobanker, BBMRI, som letts av KI har totalhavererat.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Andra forskare och universitet som deltagit i projektet anklagar bland annat KI för jäv, avtalsbrott, för att ha snott åt sig för mycket av bidragsmiljonerna, för att bryta mot god forskningssed och för bristande kvalitet i provinsamlingen.

”Man bör överväga om KI ska betala tillbaka”

Göran Hallmans, professor vid Umeå universitet, var en av initiativtagarna till BBMRI. Han är också en av de tuffaste kritikerna till hur projektet nu utvecklats. KI har utnyttjat sin position för att fördela en alltför stor del av bidragsmiljonerna till sin egen biobank och sina egna forskare, anser Hallmans.

– Det är en jättehistoria med så många dimensioner. Vi tycker inte att pengarna använts rätt. Man bör överväga om KI skall betala tillbaka medel, säger han.

Istället för den först överenskomna nationella anläggningen utanför Arlanda – tillsammans med regionala satsningar för att frysa in prover – satsades 60 bidragsmiljoner på KI:s egen biobank.

– Det var uttryckligen inte avsikten. I den godkända ansökan som forskarna och alla universitet tecknat fanns en rad överenskommelser om vad som skulle ske och hur projektet skulle övervakas. KI har systematiskt ignorerat dessa överenskommelser och ensidigt tagit oacceptabla beslut, säger Hallmans.

”Kritiken har tystats ner”

Biobanksansvariga från Umeå, Uppsala och Göteborg formulerade i december sin tuffa kritik ett brev till Vetenskapsrådets styrelse.

Med tanke på att det rör sig om stora anslag anser Hallmans och de andra kritikerna att KI:s agerande kan vara direkt olagligt.

Kritik som framförts mot KI, både mot hur man lett organisationen och rena kvalitetsbrister, har tystats ner eller inte protokollförts, enligt Hallmans.

I dokumenten om BBMRI framkommer att forskare som haft invändningar utsatts för anmärkningsvärda anklagelser. Anna Beskow, chef för Uppsala biobank, är en av dessa.

– Om man lyfter problemen så ses man som besvärlig, en bråkstake. KI försökte frysa ut mig i två års tid. När man ordnade nationell konferens om biobanker i Uppsala blev jag inte inbjuden att delta i planeringen, vilket hade varit naturligt. "Anna kan vi inte ha med." sade man, säger Anna Beskow.

Drar paralleller till Macciariniaffären

Parallellerna till Macchiariniaffären är många, tycker både Anna Beskow och Göran Hallmans. Inte minst att KI försöker tysta eller baktala forskare som är kritiska.

Kirurgen Paolo Macchiarini blev känd för att ha opererat in konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Foto: Lorenzo Galassi / AP TT NYHETSBYRÅN

– Det är samma mönster som återkommer. Så fort det finns en stor påse pengar tappar man fokus på målet och gör det som behövs för att få pengarna. Man jagar prestige och makt och kör över andra. Det blev väldigt tydligt här, säger Anna Beskow.

Hon välkomnar en oberoende utredning av vart mångmiljonbidragen gått.

– KI har förbrukat sitt förtroende som värduniversitet för den här infrastrukturen. Man har sett om sitt eget hus, och inte sett till vad som är bäst för Sverige.

Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor på KI, vill inte kommentera kritiken mot Karolinska institutet i detalj. Hon hänvisar till den externa revisionen när det gäller bråket om miljonbidragen.

– Jag kan inte svara på om KI gett sig självt fördelar. Kritiken får stå för dem.

– Det är tråkigt att Vetenskapsrådet inte vill stödja en biobanksinfrastruktur i Sverige. Det är utmärkt att det görs en extern revision och jag vill inte föregå den.
Men hon försvarar ändå sitt eget och KI:s agerande och anser att man följt ingångna överenskommelser.

– Jag anser att vi följt det avtal som funnits, även om det inte är exakt formulerat som i första ansökan. Det är ganska vanligt tror jag, i en förhandling, att man ändrar lite i det man tänker sig göra. Förmodligen har det skett här, men exakta detaljer för vad som diskuterats kan jag ej svara på.

Vikarierande rektorn förnekar också att KI skulle mörka kritik. Dahlman-Wright förnekar också eller att hon eller andra ansvariga på KI skulle fryst ut kritiker.

– Jag har inte skäl att tro att så är fallet. Och de som känner mig tror jag inte känner igen att jag skulle skälla ut någon.

Rektorn ser heller inga några paralleller alls till KI:s hanterande av Macchiariniaffären.

– Nej. Vi försöker verkligen inte tysta ner kritik eller någonting.

Skandalen på Karolinska

2010: Paolo Macchiarini rekryteras till Karolinska institutet. Kirurgen har gjort sig ett namn över hela världen för sina konstgjorda luftstrupar, som han hävdar skulle fungera efter behandling med stamceller.

2011: Den första patienten opereras på Karolinska universitetssjukhuset och blir först i världen med att få en konstgjord luftstrupe. Ytterligare två patienter opereras senare i Sverige.

2012: Den andra patienten som opererades avlider.

2013: Paolo Macchiarini förbjuds att operera på Karolinska universitetssjukhuset, efter att operationerna har utvärderats.

2014: Ytterligare en av patienterna avlider. Senare samma år anmäls Macchiarini till KI:s rektor för att ha förvanskat resultaten av operationerna i vetenskapliga artiklar. Anmälningar kommer även in till Läkemedelsverket och Centrala etikprövningsnämnden.

2015: KI:s etikråd skriver att de inte anser att Macchiarini gjort sig skyldig till oredlighet och frias därmed från anklagelser om att ha förvanskat artiklar i tidskriften Lancet. I april inleds förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Återigen frias Macchiarini från forskningsfusk, trots att en extern utredare pekat på flera fall av oredlighet.

2016: I januari publicerar tidskriften Vanity Fair en artikel och rapporterat att Macchiarini uppgivit felaktiga uppgifter i sitt cv. KI granskar därefter uppgifterna. Efter att SVT sänder en dokumentär växer kritiken mot Macchiarinis verksamhet, samtidigt som KI meddelar att kirurgens hela tid där ska granskas. 4 februari meddelas att uppdraget för kirurgen inte förlängs, men att han får arbeta kvar till november. Det beslutet ändras senare och Macchiarini får sparken. Då har även rektor Anders Hamsten lämnat sin tjänst, liksom Hans-Gustaf Ljunggren, dekanus för forskning.

Källa: Dagens Medicin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.