Victoria Kawesa blir ny partiledare i Fi. Foto: Cornelia NordströmVictoria Kawesa blir ny partiledare i Fi. Foto: Cornelia Nordström
Victoria Kawesa blir ny partiledare i Fi. Foto: Cornelia Nordström
Hon ska verka tillsammans med Gudrun Schyman. Foto: GEJO FOTO, SWEDENHon ska verka tillsammans med Gudrun Schyman. Foto: GEJO FOTO, SWEDEN
Hon ska verka tillsammans med Gudrun Schyman. Foto: GEJO FOTO, SWEDEN

Fi vill stänga alla Sveriges friskolor

Publicerad

Victoria Kawesa, 41, har valts till ny partiledare i Feministiskt initiativ.

Hon blir en av två partiledare tillsammans med Gudrun Schyman.

– Vi blir ett bra radarpar, säger Schyman.

Fi:s partikongress i Västerås valde på söndagen sin nya partistyrelse. Det skedde helt i enlighet med valberedningens förslag.

Därmed är Gudrun Schyman omvald till partiledare.

Dessutom får partiet ytterligare en partiledare - Victoria Kawesa. Hon har tidigare varit antirasistisk talesperson för Fi.

I sitt tacktal till kongressen konstaterade Kawesi att hon blir den första svarta kvinnliga partiledaren i Sverige och i Europa. Sedan tidigare har partiet en romsk ledamot i EU-parlamentet - Soraya Post.

Kom till Sverige från Uganda som 9-åring

– Det är en historisk dag. När jag var nio år och kom till Sverige trodde jag aldrig att jag skulle få stå på en scen som partiledare.

– Vilken ära, jag är oerhört ödmjuk inför resultatet, säger Victoria Kawesa som ursprungligen är från Uganda.

Gudrun Schyman ser fram emot att få ytterligare en partiledare vid sida igen säger hon till Expressen.

– Jag är väldigt glad att jag fått nytt förtroende och att jag kommer att vara det tillsammans med Victoria Kawesa. Vi kommer att bli ett bra radarpar helt enkelt.

Fi:s kongress röstade på lördagen ner ett förslag om att partiet skulle byta namn till Feministerna. Detta trots att hela partistyrelsen ställt sig bakom namnbytet.

Det var ett bakslag för Gudrun Schyman som länge drivit frågan.

– Feministerna är lite enklare att säga, lite färre i:n att hålla reda på. Men kongressen ville inte byta och det är ingen stor grej, säger hon.

Siktar på att komma över riksdagsspärren 2018

68-åriga Schyman ser fram emot en ny valrörelse och siktar högt inför valet 2018.

– Vi tror att vi kommer in i riksdagen med god marginal, men vi har inte diskuterat exakt hur många procent vi ska ha som mål, förklarar Fi-ledaren.

Bland partiets profilfrågor finns pensioner, flyktingar och jämställdhet. Men även skolan.

Ni vill avskaffa friskolor i Sverige - varför?

– Beslutet vi fattade är att vi inte vill ha det fria skolvalet, för att kunna bryta segregationen i skolan. Väldigt mycket forskning visar att det fria skolvalet inneburit ökad segregation och väldigt stora problem.

Enligt Fi ska inga vinstdrivande bolag få driva skolor. Däremot kan man tänka sig att till exempel föräldrakollektiv får göra det.

– Man får diskutera hur vi ska hantera skolor med en mycket specifik pedagogik, eller hur vi ska hantera skolor som uppstår när engagerade föräldrar tar över en skola på landsbygden när kommunen lägger den, avslutar Gudrun Schyman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag