Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fi vill stänga alla Sveriges friskolor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Victoria Kawesa blir ny partiledare i Fi.
Foto: Cornelia Nordström
Hon ska verka tillsammans med Gudrun Schyman.
Foto: GEJO FOTO, SWEDEN

Victoria Kawesa, 41, har valts till ny partiledare i Feministiskt initiativ.

Hon blir en av två partiledare tillsammans med Gudrun Schyman.

– Vi blir ett bra radarpar, säger Schyman.

Fi:s partikongress i Västerås valde på söndagen sin nya partistyrelse. Det skedde helt i enlighet med valberedningens förslag.

Därmed är Gudrun Schyman omvald till partiledare.

Dessutom får partiet ytterligare en partiledare - Victoria Kawesa. Hon har tidigare varit antirasistisk talesperson för Fi.

I sitt tacktal till kongressen konstaterade Kawesi att hon blir den första svarta kvinnliga partiledaren i Sverige och i Europa. Sedan tidigare har partiet en romsk ledamot i EU-parlamentet - Soraya Post.

Kom till Sverige från Uganda som 9-åring

– Det är en historisk dag. När jag var nio år och kom till Sverige trodde jag aldrig att jag skulle få stå på en scen som partiledare.

– Vilken ära, jag är oerhört ödmjuk inför resultatet, säger Victoria Kawesa som ursprungligen är från Uganda.

Gudrun Schyman ser fram emot att få ytterligare en partiledare vid sida igen säger hon till Expressen.

– Jag är väldigt glad att jag fått nytt förtroende och att jag kommer att vara det tillsammans med Victoria Kawesa. Vi kommer att bli ett bra radarpar helt enkelt.

Fi:s kongress röstade på lördagen ner ett förslag om att partiet skulle byta namn till Feministerna. Detta trots att hela partistyrelsen ställt sig bakom namnbytet.

Det var ett bakslag för Gudrun Schyman som länge drivit frågan.

– Feministerna är lite enklare att säga, lite färre i:n att hålla reda på. Men kongressen ville inte byta och det är ingen stor grej, säger hon.

Siktar på att komma över riksdagsspärren 2018

68-åriga Schyman ser fram emot en ny valrörelse och siktar högt inför valet 2018.

– Vi tror att vi kommer in i riksdagen med god marginal, men vi har inte diskuterat exakt hur många procent vi ska ha som mål, förklarar Fi-ledaren.

Bland partiets profilfrågor finns pensioner, flyktingar och jämställdhet. Men även skolan.

Ni vill avskaffa friskolor i Sverige - varför?

– Beslutet vi fattade är att vi inte vill ha det fria skolvalet, för att kunna bryta segregationen i skolan. Väldigt mycket forskning visar att det fria skolvalet inneburit ökad segregation och väldigt stora problem.

Enligt Fi ska inga vinstdrivande bolag få driva skolor. Däremot kan man tänka sig att till exempel föräldrakollektiv får göra det.

– Man får diskutera hur vi ska hantera skolor med en mycket specifik pedagogik, eller hur vi ska hantera skolor som uppstår när engagerade föräldrar tar över en skola på landsbygden när kommunen lägger den, avslutar Gudrun Schyman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.