FI vill fasa ut avdrag och satsa på vård och omsorg

"Det vi efterlyser är grundläggande systemförändringar. Det har regeringen inte vågat sig på", säger partiledaren Gudrun Schyman på presskonferensen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

De vill fasa ut ränteavdrag, jobbskatteavdrag, rot och rut – och göra om pensionssystemet.

Samtidigt vill de satsa på förlossningsvården, förskolan och ungdomspsykiatrin. 

På måndagen presenterar Feministiskt Initiativ sin skuggbudget.

– Det vi efterlyser är grundläggande systemförändringar. Det har regeringen inte vågat sig på, säger partiledaren Gudrun Schyman på pressträffen

Den 19 september la regeringen fram sin höstbudget. Bland vinnarna: pensionärer, studenter och barnfamiljer. 

På måndagen presenterade Feministiskt Initiativ, med partiledaren Gudrun Schymnan i spetsen, sin skuggbudget. 

– Regeringen har lagt en budet som gett något åt de allra flesta. Det vi efterlyser är grundläggande systemförändringar, säger Gudryn Schyman. Det har regeringen inte vågat sig på. De lägger en budget som fortfarande gör att den privata konsumtionen ökar på bekostnad av att den gemensamma konsumtionen, välfärdssystemet, får dra åt sig ytterligare. 

Omfördelning av pengar

Enligt Gudrun Schyman innehåller FI:s skuggbudget en omfördelning av pengar.

– Vi vill stärka den offentliga, gemensamma konsumtionen. Vi kommer att fördela om pengar från privat till gemensam konsumtion. Vi vill fasa ut de bidrag som brukar kallas för avdrag. Ränteavdrag och jobbskatteavdrag, rot och rut. Vi vill använda pengarna till att satsa på de verksamheter som möter människor tidigt i livet. Vi tror på att om man satsar mycket i början så blir det bra på slutet. Vi har satsningar på förlossning ,förskola, skola, fritids, ungdomspsykiatri. 

Enligt Gudrun Schyman innehåller FI:s skuggbudget en omfördelning av pengar.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jämställdhet är en annan stor sak i budgeten.

Vill göra om pensionssystemet

– Det finns frågor som är katastrofala när vi tittar på jämställdhet. Då tänker jag på lönerna och pensionerna. Där lägger vi förslag på att vi måste använda politiken som verktyg för att nå de jämställdhetspolitiska målen, inte minst när det gäller ekonomisk självständighet i livet och livet ut. Det handlar om rättsvisa löner och om rättvisa pensioner. Det innebär att vi måste ha ett nytt pensionssystem, men att vi på kort sikt måste höja garantipensionen.

Synen på säkerhet skiljer partiet från andra partier.

– Vi vill ha en omröstning av det som i dag är det militära försvaret. Från territoriell säkerhet till att handla om det vi kallar för mänsklig säkerhet. Det anknyter till de begrepp som redan har lanserats av FN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.