FI vill byta namn till Feministerna

Publicerad
Feministerna blir det nya namnet på Feministiskt initiativ (FI) om Gudrun Schymans förslag vinner gehör på kongressen i mars.
- Vi har mognat, säger Schyman till TT.
Partiet vill byta namn på sin kongress i mars. Den avgående talespersonen Gudrun Schyman har föreslagit namnet Feministerna, vilket styrelsen ställt sig bakom. Styrelsen var dock inte enig, så en het debatt väntar på kongressen. Namnbytet skulle innebära att FI kan behålla sin logga, som ju är F!.
- Vi har mognat som organisation och jag tycker därför att det vore bra att manifestera det med ett namnbyte. Det stryker under att vi gått från ett initiativ till ett parti, säger Gudrun Schyman.

Nu en bra tid

Hon är medveten om att det kommer att bli debatt på kongressen. Det finns en rädsla för att man kan förlora på ett namnbyte, eftersom det nuvarande är inarbetat. Men Schyman tror inte att det är några problem.
- Vi behåller ju vår logga och det är lång tid till nästa val, så är det någon gång man ska göra det så är det nu, säger Schyman, som avgår som talesperson på kongressen.
FI bildades på hennes initiativ 2005 och har sedan 2006 ställt upp i allmänna val. I det senaste riksdagsvalet fick partiet 0,4 procent.

Owe Nilsson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag