Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FI uppmanar övriga partier att bojkotta Almedalen

Fi-ledaren Victoria Kawesa var först ut av partiledarna att tala under politikerveckan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa talade i Järva.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I sitt tal under politikerveckan i Järva på lördagskvällen uppmanade Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa riksdagspartierna att bojkotta Almedalen i år. 

– Det är en skam att de etablerade partierna minglar med nazisterna i stället för att sätta press på polisen, säger hon.  

Som Expressen tidigare berättat beslutade Feministiskt initiativ nyligen att bojkotta politikerveckan i Almedalen i sommar. 

Men när politikerveckan i Järva i går inleddes var partiledaren Victoria Kawesa, som själv bor i förorten norr om Stockholm, först ut. 

I sitt 45 minuter långa tal berättade hon om sina egna erfarenheter där. 

– Jag vet hur det är att växa upp i fattigdom, att aldrig åka på semester, att inte ha någonstans att ta vägen på sommarlovet. Jag vet också ur det känns att vara rädd för att gå hungrig under helgerna, eftersom den enda måltiden jag fick var den i skolan.  

Victoria Kawesa, FI, talar under politikveckan på Järvafältet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Uppmaning till Europa

Hon riktade också en uppmaning till Europa att göra mer för de flyktingar som flyr för sina liv. 

– Feministiskt initiativ vill skapa säkra vägar in i Europa och säkra asylrätten genom att göra det möjligt för människor att söka asyl på ambassader och konsulat.

Feministiskt initiativ har tidigare kritiserats för svika utsatta kvinnor i förorten – men den kritiken är orättvis och bara "en långlivad myt", enligt Victoria Kawesa: 

– Vi som antirasistiska feminister kommer aldrig att acceptera att unga flickor och hbtq-personers liv begränsas av hedersnormer. Vi måste gå till botten med problemen och börja redan i förskolan, sa hon. 

Victoria Kawesa bojkottar Almedalen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Förklarade bojkott-beslutet

Victoria Kawesa förklarade sedan beslutet att bojkotta politikerveckan i Almedalen på grund av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens närvaro. 

– De säger på sin hemsida att de vill döda statsministern och alla oss som inte har vitt blod. Det är den här gruppen man skyddar och ger plats åt i Almedalen. 

– Jag har fått höra att bojkott inte är en effektiv metod. Men en sak ska man ha klart för sig och det är att Almedalen redan är ett vitt medelklassarrangemang. Det är inte alla som har råd att ta sig till Almedalen. 

Kawesa berättade också om en händelse som inträffade i Almedalen förra året, då hon deltog i en direktsänd utfrågning i Sveriges radio. 

– Det kom in 5-6 killar med tröjor där det stod Svenskarnas parti. De satt sedan längst fram och fotograferade, filmade och hotade mig under livesändningen. 

Kawesa hoppades att säkerhetsvakter skulle ingripa, men det gjorde de aldrig. 

– Vad är det för signaler man skickar ut till oss när nazister tillåts trakassera och hota oss utan några konsekvenser?


LÄS MER: Bah Kunkes uppmaning till förortsborna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.