Fi-ledaren Victoria Kawesa var först ut av partiledarna att tala under politikerveckan. Foto: ANNA-KARIN NILSSONFi-ledaren Victoria Kawesa var först ut av partiledarna att tala under politikerveckan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Fi-ledaren Victoria Kawesa var först ut av partiledarna att tala under politikerveckan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa talade i Järva. Foto: ANNA-KARIN NILSSONFeministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa talade i Järva. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa talade i Järva. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

FI uppmanar övriga partier att bojkotta Almedalen

Publicerad

I sitt tal under politikerveckan i Järva på lördagskvällen uppmanade Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa riksdagspartierna att bojkotta Almedalen i år. 

– Det är en skam att de etablerade partierna minglar med nazisterna i stället för att sätta press på polisen, säger hon.  

Som Expressen tidigare berättat beslutade Feministiskt initiativ nyligen att bojkotta politikerveckan i Almedalen i sommar. 

Men när politikerveckan i Järva i går inleddes var partiledaren Victoria Kawesa, som själv bor i förorten norr om Stockholm, först ut. 

I sitt 45 minuter långa tal berättade hon om sina egna erfarenheter där. 

– Jag vet hur det är att växa upp i fattigdom, att aldrig åka på semester, att inte ha någonstans att ta vägen på sommarlovet. Jag vet också ur det känns att vara rädd för att gå hungrig under helgerna, eftersom den enda måltiden jag fick var den i skolan.  

Victoria Kawesa, FI, talar under politikveckan på Järvafältet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Uppmaning till Europa

Hon riktade också en uppmaning till Europa att göra mer för de flyktingar som flyr för sina liv. 

– Feministiskt initiativ vill skapa säkra vägar in i Europa och säkra asylrätten genom att göra det möjligt för människor att söka asyl på ambassader och konsulat.

Feministiskt initiativ har tidigare kritiserats för svika utsatta kvinnor i förorten – men den kritiken är orättvis och bara "en långlivad myt", enligt Victoria Kawesa: 

– Vi som antirasistiska feminister kommer aldrig att acceptera att unga flickor och hbtq-personers liv begränsas av hedersnormer. Vi måste gå till botten med problemen och börja redan i förskolan, sa hon. 

Victoria Kawesa bojkottar Almedalen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Förklarade bojkott-beslutet

Victoria Kawesa förklarade sedan beslutet att bojkotta politikerveckan i Almedalen på grund av nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens närvaro. 

– De säger på sin hemsida att de vill döda statsministern och alla oss som inte har vitt blod. Det är den här gruppen man skyddar och ger plats åt i Almedalen. 

– Jag har fått höra att bojkott inte är en effektiv metod. Men en sak ska man ha klart för sig och det är att Almedalen redan är ett vitt medelklassarrangemang. Det är inte alla som har råd att ta sig till Almedalen. 

Kawesa berättade också om en händelse som inträffade i Almedalen förra året, då hon deltog i en direktsänd utfrågning i Sveriges radio. 

– Det kom in 5-6 killar med tröjor där det stod Svenskarnas parti. De satt sedan längst fram och fotograferade, filmade och hotade mig under livesändningen. 

Kawesa hoppades att säkerhetsvakter skulle ingripa, men det gjorde de aldrig. 

– Vad är det för signaler man skickar ut till oss när nazister tillåts trakassera och hota oss utan några konsekvenser?

 

LÄS MER: Bah Kunkes uppmaning till förortsborna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag