Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa anklagas för plagiat. Foto: PressbildFeministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa anklagas för plagiat. Foto: Pressbild
Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa anklagas för plagiat. Foto: Pressbild
Forskningen som ska ha plagierats.Forskningen som ska ha plagierats.
Forskningen som ska ha plagierats.

FI-ledaren polisanmäld – anklagas för plagiat

Publicerad

Victoria Kawesa, nyinvald partiledare för Feministiskt initiativ, har polisanmälts.

Hon anklagas för att ha plagierat en annan forskares verk, skriver partipolitiskt obundna Feministiskt perspektiv.

– Jag har inte tagit del av någon polisanmälan, säger Victoria Kawesa i en skriftlig kommentar.

Feministiskt initiativs partiledare Victoria Kawesa anklagas för plagiat. Orsaken är att hon ska ha hållit ett föredrag – och i detta använt en annan forskares material, skriver partipolitiskt obundna Feministiskt perspektiv och Aftonbladet. På uppmaning av Göteborgs universitet har den aktuella forskaren nu gjort en polisanmälan mot Fi-ledaren.

– Vi har uppmuntrat Therese Svensson att göra en polisanmälan, även om vi inte varit direkt inblandade. Men vi har tagit över ärendet eftersom det är ett principiellt viktigt ärende, säger Gró Einarsdóttir, ordförande för doktarandkommittén vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Striden har sin grund i genuskonferensen, G16, i Göteborg, som hölls i höstas.

Föreläste med annan forskares material

Fi-ledaren, själv doktorand i genusvetenskap, hade bjudits in för att föreläsa.

Hon valde bland annat att göra det genom en Powerpoint-presentation. Men ett 20-tal av de sidor som hon använde sig av var publicerade sedan tidigare – av doktoranden Therese Svensson vid Göteborgs universitet.

Victoria Kawesa genomförde sin föreläsning – men utan att ange varifrån hon hämtat materialet.

Nu utreder polisen om det begåtts ett brott

Nu har ärendet gått till polisen som ska utreda om brott har begåtts.

– Det var ett misstag att jag inte angett källan i powerpoint-presentationen. Linköpings Universitet utredde detta och det ledde till att jag fick en erinran, men att det inte ansågs vara plagiat. Jag begick ett misstag och jag har sett till att källan nu finns angiven på platser där min presentation är omnämnd på nätet. Och jag har även bett om ursäkt skriftligen, säger Victoria Kawesa i ett mejl till Expressen.

Hon har fortsatt fullt förtroende från sitt parti:

– Det vi kan konstatera är dock att en polisanmälan i sig behöver inte leda till en förundersökning samt att händelsen som föranlett anklagelsen tidigare har utretts juridiskt på det sätt som inblandade instanser och organisationer bedömt vara relevant. Den inträffade också före det att Victoria blev vald till partiledare. Att hon fått en erinran vid Linköpings Universitet var redan då officiellt och hon hade också offentligt berättat om sitt misstag, att hon rättat till det enligt universitetets anvisningar samt bett skriftligen om ursäkt. Om hennes misstag ska bedömas på ett annat sätt är inte Feministiskt initiativs sak att bedöma. Vårt förtroende för Victoria Kawesa är odelat, säger Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig för Feministiskt initiativ.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag