Foto: Olle SporrongFoto: Olle Sporrong
 Foto: Olle Sporrong
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Fi-ledaren: M:s politik är kulturrasistisk

Publicerad

I flera år har den muslimska friskolan Al-Azhar i Vällingby delat upp lågstadieelever efter kön, avslöjade i går kväll TV4:s Kalla Fakta.

– I Fi:s hudfärgsbesatta värld är detta på något magiskt vänster "den vite mannens" fel, säger M-riksdagsledamoten Hanif Bali, som i kväll möter nya partiledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa, i en tv-debatt.

– Moderaternas politik är kulturrasistisk, svarar hon.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade i går avslöjandet i TV4:s Kalla Fakta om friskolan som i flera år delat upp pojkar och flickor när de åker skolbuss:

– Jag tycker att det är avskyvärt.

Liberalernas partiledare konstaterade samtidigt:

– Om detta på något sätt är sanktionerat av skolan, då menar jag att en sådan skola ska stängas.

I Expressens politikprogram "Bara politik – med Niklas Svensson" debatteras i kväll bland annat segregationen i förorterna, hederskultur och utvisning av brottslingar. Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali möter den nya partiledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa.

– Fi klarar inte ens av att diagnosticera problemet, ännu mindre komma med några lösningar på problemet, hävdar Bali, som har egna erfarenheter:

– Jag är ju uppväxt i Husby, detta var normer som även reproducerades i min egen familj - jag valde att utmana mina föräldrar och sakta få dem att ändra sig - men det enda sättet att göra det är att majoritetssamhället står fast vi sina normer och inte viker sig ett tum.

Victoria Kawesa håller inte med.

– Segregation är något som skapas av samhället. Inte av de som drabbas av den. Det patriarkala förtrycket finns i hela samhället men orimligt mycket fokus läggs på orten. Patriarkatet existerar i alla religioner, nationaliteter och hudfärger. Den gemensamma nämnaren är mäns förtryck och dominans, säger hon.

Hon anklagar samtidigt Moderaterna för att skuldbelägga kulturer "i stället för att se att patriarkatet är globalt".

– Det är en kulturrasistisk politik som snarare förvärrar problemen och hindrar oss från att se de verkliga orsakerna till patriarkatets förtryck, hävdar FI-ledaren.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt gästar också kvällens program. Han kommenterar bland annat allianspartiernas jämförelser mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, debatten inom Socialdemokraterna om vinster i välfärden - och den nuvarande regeringens svagheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag