Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fi-ledaren: M:s politik är kulturrasistisk

Foto: Olle Sporrong
Foto: Privat

I flera år har den muslimska friskolan Al-Azhar i Vällingby delat upp lågstadieelever efter kön, avslöjade i går kväll TV4:s Kalla Fakta.

– I Fi:s hudfärgsbesatta värld är detta på något magiskt vänster "den vite mannens" fel, säger M-riksdagsledamoten Hanif Bali, som i kväll möter nya partiledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa, i en tv-debatt.

– Moderaternas politik är kulturrasistisk, svarar hon.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade i går avslöjandet i TV4:s Kalla Fakta om friskolan som i flera år delat upp pojkar och flickor när de åker skolbuss:

– Jag tycker att det är avskyvärt.

Liberalernas partiledare konstaterade samtidigt:

– Om detta på något sätt är sanktionerat av skolan, då menar jag att en sådan skola ska stängas.

I Expressens politikprogram "Bara politik – med Niklas Svensson" debatteras i kväll bland annat segregationen i förorterna, hederskultur och utvisning av brottslingar. Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali möter den nya partiledaren för Feministiskt initiativ, Victoria Kawesa.

– Fi klarar inte ens av att diagnosticera problemet, ännu mindre komma med några lösningar på problemet, hävdar Bali, som har egna erfarenheter:

– Jag är ju uppväxt i Husby, detta var normer som även reproducerades i min egen familj - jag valde att utmana mina föräldrar och sakta få dem att ändra sig - men det enda sättet att göra det är att majoritetssamhället står fast vi sina normer och inte viker sig ett tum.

Victoria Kawesa håller inte med.

– Segregation är något som skapas av samhället. Inte av de som drabbas av den. Det patriarkala förtrycket finns i hela samhället men orimligt mycket fokus läggs på orten. Patriarkatet existerar i alla religioner, nationaliteter och hudfärger. Den gemensamma nämnaren är mäns förtryck och dominans, säger hon.

Hon anklagar samtidigt Moderaterna för att skuldbelägga kulturer "i stället för att se att patriarkatet är globalt".

– Det är en kulturrasistisk politik som snarare förvärrar problemen och hindrar oss från att se de verkliga orsakerna till patriarkatets förtryck, hävdar FI-ledaren.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt gästar också kvällens program. Han kommenterar bland annat allianspartiernas jämförelser mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, debatten inom Socialdemokraterna om vinster i välfärden - och den nuvarande regeringens svagheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.