Fi-ledaren misstänks för bedrägeri

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gudrun Schyman kramade om Susanne Linde efter Feministiskt initiativs presskonferens i måndags.
Foto: CHRISTIAN

Feministledaren Susanne Linde, 50, är sjukskriven för utbrändhet sedan 2000.

Under tiden har hon varit djupt engagerad i flera föreningar. Dessutom har hon hållit föreläsningar mot betalning.

Försäkringskassan har inlett en utredning om misstänkt bedrägeri.

Susanne Linde sitter i styrelsen för Schyman-rörelsen Feministiskt initiativ, Fi, med ambitionen att nå riksdagen i nästa val. Hon är nu inne på sitt femte år som heltidssjukskriven. Men Susanne Linde är inte ledig på heltid. Sedan 2003 har hon varit engagerad i folkrörelsen Tid för Sverige, som hon själv var med och grundade. Hon har deltagit i mängder av möten runt om i landet, föreläst om utbrändhet och bildat en föräldraförening som rör damp och adhd. – Jag höll föreläsningar, det stämmer. Men det var länge sen, 1998. Tog du betalt? – Jag fick arvode. Men det var inte mycket.

Märklig lön

 Hennes engagemang i föreningar har gjort försäkringskassan i hemkommunen Arboga konfunderad. Därför har en stor utredning dragits i gång. Enligt vad Expressen erfar ska försäkringskassan även titta på hennes märkliga löneutveckling.  Sedan sjukskrivningen på heltid 2000 har hennes taxerade förvärvsinkomst ökat dramatiskt. 1998 tjänade hon 191 400 kronor. Två år senare, under sjukskrivningsåret 2000, var inkomsten 333 300 kronor. – Jag förstår inte det. Det känns som om jag har mindre pengar nu. Men det var ju trevligt, säger hon själv. Du vet inte varför din inkomst ökade med mer än 100 000 kronor när du blev sjukskriven? – Nej, min man sköter de-klarationen. Men i dag tjänar jag inte så mycket. Den senaste deklarationen (inkomståret 2003) visar att du tjänade 297 300 kronor? – Jaha. Men så mycket får jag inte nu.

"Jag har legat i sängen"

 Om försäkringskassans utredning säger hon: – För mig känns det väldigt tråkigt att det skulle vara fråga om bedrägeri, för det är det inte alls fråga om. Susanne Linde poängterar att hon fortfarande är sjuk – trots styrelseuppdraget i Feministiskt initiativ. – Jag har legat i sängen sedan i tisdags.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.