Gudrun Schyman kramade om Susanne Linde efter Feministiskt initiativs presskonferens i måndags.
Gudrun Schyman kramade om Susanne Linde efter Feministiskt initiativs presskonferens i måndags.

Fi-ledaren misstänks för bedrägeri

Publicerad
Uppdaterad
Feministledaren Susanne Linde, 50, är sjukskriven för utbrändhet sedan 2000.
Under tiden har hon varit djupt engagerad i flera föreningar. Dessutom har hon hållit föreläsningar mot betalning.
Försäkringskassan har inlett en utredning om misstänkt bedrägeri.
Susanne Linde sitter i styrelsen för Schyman-rörelsen Feministiskt initiativ, Fi, med ambitionen att nå riksdagen i nästa val. Hon är nu inne på sitt femte år som heltidssjukskriven. Men Susanne Linde är inte ledig på heltid. Sedan 2003 har hon varit engagerad i folkrörelsen Tid för Sverige, som hon själv var med och grundade. Hon har deltagit i mängder av möten runt om i landet, föreläst om utbrändhet och bildat en föräldraförening som rör damp och adhd. – Jag höll föreläsningar, det stämmer. Men det var länge sen, 1998. Tog du betalt? – Jag fick arvode. Men det var inte mycket.

Märklig lön

Hennes engagemang i föreningar har gjort försäkringskassan i hemkommunen Arboga konfunderad. Därför har en stor utredning dragits i gång. Enligt vad Expressen erfar ska försäkringskassan även titta på hennes märkliga löneutveckling. Sedan sjukskrivningen på heltid 2000 har hennes taxerade förvärvsinkomst ökat dramatiskt. 1998 tjänade hon 191 400 kronor. Två år senare, under sjukskrivningsåret 2000, var inkomsten 333 300 kronor. – Jag förstår inte det. Det känns som om jag har mindre pengar nu. Men det var ju trevligt, säger hon själv. Du vet inte varför din inkomst ökade med mer än 100 000 kronor när du blev sjukskriven? – Nej, min man sköter de-klarationen. Men i dag tjänar jag inte så mycket. Den senaste deklarationen (inkomståret 2003) visar att du tjänade 297 300 kronor? – Jaha. Men så mycket får jag inte nu.

"Jag har legat i sängen"

Om försäkringskassans utredning säger hon: – För mig känns det väldigt tråkigt att det skulle vara fråga om bedrägeri, för det är det inte alls fråga om. Susanne Linde poängterar att hon fortfarande är sjuk – trots styrelseuppdraget i Feministiskt initiativ. – Jag har legat i sängen sedan i tisdags.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag