Fi-ledaren får tillbaka sjukpengen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Susanne Linde misstäntes för bedrägeri när hon höll föreläsningar och försäkringskassan tog ifrån henne sjukpengen.

Susanne Linde blev av med sjukpenningen när hon engagerade sig i feministiskt initiativ.

Nu får försäkringskassan bakläxa av länsrätten.

När Fi lanserades 4 april förra året var Susanne Linde med som en symbol för de långtidssjukskrivna kvinnorna. - Fi var ett ideellt engagemang av blygsam omfattning. Både försäkringskassan och min arbetsgivare tyckte att det var en jättebra form av rehabilitering, säger Susanne Linde till Expressen.

Tvingades till jobbet

 Men när medierna började ifrågasätta hennes sjukskrivning backade försäkringskassan. Susanne Linde tvingades gå tillbaka till jobbet, men kollapsade efter fyra veckor. Därefter blev hon först nekad arbetsträning - och sedan uppsagd av sin arbetsgivare sedan 32 år. - Jag blev så knäckt att jag tvingades gå till psyket. Det hela var så fruktansvärt orättvist, säger Susanne Linde.

Länsrätten ger henne rätt

 Nu har länsrätten i Västerås gett henne rätt. - Det här är en seger för oss långtidssjukskrivna. Domen visar att vi har rätt att yttra oss i samhällsdebatten - utan att bli fråntagna sjukpenningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.