Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fi-ledaren: EU borde flyga in flyktingar

Fi:s toppkandidat i EU-valet Soraya Post: ”Vi behöver ett annat ekonomiskt system”.
Farida al-Albani.Foto: TT NYHETSBYRÅN / Christine Olsson
Flyktingar på väg.Foto: SHUTTERSTOCK

Feministiskt initiativs partiledare Farida al-Albani vill att EU lägger om migrationspolitiken.

– I stället för att hindra båtar borde vi sätta in flyg och bussar, säger hon i en intervju med Svenska Dagbladet.

Om mindre än en vecka är det val till Europaparlamentet. Feministiskt initiativ har slagits mot lägre siffror i opinionsundersökningarna.

Partiledaren Farida al-Albani är orolig inför valet.

– Jag är jätteorolig för hur EU kommer att se ut efter valet, där de nationalistiska grupperna kommer att vilja bromsa mycket viktigt arbete, säger Farida al-Abani till SvD.

”Det är väldigt provocerande”

Fi:s migrationspolitik ser till stor del annorlunda ut jämfört med de andra partierna. Efter att Socialdemokraterna har svängt anser Fi att S har förlorat sin roll som garant för att högerextremismen inte växer.

– Det är väldigt provocerande. Särskilt eftersom de för en vecka sedan valde att förlänga den tillfälliga flyktinglagen. Det är ett hyckleri, säger Farida al-Abani till SvD.

I framtiden ser Fi:s partiledare gärna fri invandring till EU. Partiet vill att resurser frigörs till att ”hjälpa människor” genom att bland annat lägga ned Frontex, EU:s egen gränsbevakningsorganisation.

Vill sätta in flyg och buss

Partiet vill också göra det enklare för flyktingar att ta sig till länder inom Europa.

– I närtid vill vi öka på kvotflyktingavtalet och säkerställa att kvinnor och barn kan komma till EU på ett säkert sätt. I stället för att hindra båtar borde vi sätta in flyg och bussar, säger Farida al-Abani till SvD.