Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fi-ledaren delgiven misstanke om brott

Fi-ledaren Victoria Kawesa.
Forskningen som ska ha plagierats.

Victoria Kawesa, partiledare för Feministiskt initiativ, har blivit delgiven misstanke om brott, skriver Aftonbladet.

Det gäller brott mot upphovsrättslagen, en anklagelse som det skrivits om tidigare. 

Det var i slutet av april som Victoria Kawesa, nyinvald partiledare för Feministiskt initiativ, polisanmäldes. Hon anklagades då för att ha plagierat en annan forskares verk.

Orsaken var att Kawesa hållit ett föredrag där hon använt en annan forskares material utan att hänvisa till henne. Victoria Kawesa skrev då i ett mejl till Expressen att Linköpings universitet avslutat utredningen och att hon inte blev fälld utan endast fick en varning:

"Jag står helt för mitt misstag och jag borde varit mer noggrann. När jag fick reda på det, skrev jag omedelbart ett brev direkt till Therese Svensson, vars citat jag använt utan att referera till hennes magisteruppsats, och bad om ursäkt.”

Några dagar senare skrev hon även en debattartikel i Expressen där hon menade att hon hade varit oprofessionell och slarvig – men att hon inte plagierat.

Förnekar brott

Men nu har hon alltså blivit delgiven misstanke om brott, något Aftonbladet var först att berätta om. Åklagare Anna Ginner vid Internationella åklagarkammaren berättar att de hållit förhör.

– Det stämmer. Vi har delgivit henne misstanke om brott, säger Anna Ginner.

Förhöret ska ha hållits under torsdagen och Anna Ginner kan inte gå in närmare på vad som sades under förhöret. 

– Förundersökningen pågår och sedvanlig förundersökningssekretess råder, säger Anna Ginner. 

Samtidigt nekar Victoria Kawesa till brott. 

– Jag kan bekräfta att jag är förordnare till henne. Hon förnekar brott. I nuläget har vi sagt att vi inte kommer ge fler kommentarer, säger, Daniel Svensson, på Advokatfirman Ahltin. 

Varför det?

– Vi vill låta utredningen fortgå i lugn och ro. Vi hoppas att åklagaren lägger ned förundersökningen, fortsätter han.

Partiets partisekretare Maria Pettersson säger att partiet har förtroende för Victoria Kawesa.

– Det som är känt är att hon har förordnats en försvarare och det pågår en förundersökning. Vi har fortsatt förtroende för henne, säger Maria Pettersson. 

Har du varit i kontakt med henne efter att hon delgavs misstanke om brott?

– Nej, det jag har inte pratat med Victoria, säger hon och berättar att det varit andra personer som har haft kontakt med henne. 

Kommer hon ha kvar sin post under tiden som utredningen pågår? 

– Som jag säger har vi fortsatt förtroende för Victoria. Det pågår en förundersökning och den är sekretessbelagd. 

Kan det här skada partiet?

– Det pågår en förundersökning och vi välkomnar att man utreder brott och att makten granskar och så vidare. Sen får den processen ha sin gång. En förundersökning innebär inte att man är dömd. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.