Fi: "Kvinnor som ligger med män är könsförrädare"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ebba Witt-Brattström går till fränt angrepp mot partiets val till talespersoner.
Foto: CHRISTIAN

I en intervju i TV4 i morse gick Ebba Witt-Brattström till hård attack mot sina forna kolleger Tiina Rosenberg och Sofia Karlsson i Fi:s styrelse.

- Sofia Karlsson är en karriärist. Hon skulle lika gärna sitta i styrelsen för Skandia, sa Ebba Witt-Brattström i intervjun.

För tre veckor sedan lämnade Ebba Witt-Brattström Fi:s styrelse. Orsaken uppgavs vara "samarbetssvårigheter" och vänsterdominansen inom Fi. Och nu, dagen efter att Fi beslutat att ställa upp i riksdagen, och bara några timmar innan talespersonerna skulle väljas, gick Ebba Witt-Brattström till frontalangrepp.  I Tv4:s intervjun berättar hon att hon velat att två personer skulle lyftas ut ur styrelsen, nämligen teaterprofessorn Tiina Rosenberg och förra studentpolitikern Sofia Karlsson. - Tiina Rosenberg har sagt att kvinnor som ligger med män är könsförrädare. Sofia Karlsson är en karriärist som lika gärna skulle sitta i Skandias styrelse som Fi:s styrelse, sa Ebba Witt-Brattström bland annat.

"Jag är otroligt glad"

 Att Fi:s årsmöte sent i går kväll gick emot styrelsens förslag om två talespersoner och istället fick i genom tre, betraktar Ebba Witt-Brattsröm som en kupp. Kuppförsöket skulle öppna för att även Sofia Karlsson väljs till talesperson, ansåg Ebba Witt-Brattström. Strax efter klockan två på lördagseftermiddagen valdes Gudrun Schyman, 57, Devrim Mavi, 34, och Sofia Karlsson, 28, till talespersoner för Feministiskt Initiativ. De hade fått 279, 248 respektive 214 röster var i den slutna omröstningen. - Jag är otroligt glad och stolt och ödmjuk, sa Gudrun Schyman. Hon medgav dock att hon inte blivit så förvånad.

"Skandia har inte frågat"

 De nya talespersonerna var återhållsamma i sina kommentarer om Ebba Witt-Brattströms generalangrepp. - Tydligen är det många som tycker att jag är på rätt plats i Fi:s styrelse. Jag har inte blivit tillfrågad av Skandia, säger Sofia Karlsson som hade mamma och moster på plats i plenisalen när hon valdes till talesperson. Gudrun Schyman avfärdade också Ebba Witt-Brattströms tal om "kupp". -Vi valde ju att ta om beslutet om antalet talespersoner idag på morgonen. Det var en övervägande majoritet som ville välja tre talespersoner. Det finns absolut inget kuppartat i det, tvärtom. Ebba Witt-Brattström hade som medlem i Fi kunnat komma till Örebro för att påverka styrelsens sammansättning, menade Schyman vidare. -Det är jätteledsamt att Ebba känner på det här sättet. Man kanske kunde ha löst vissa konflikter i ett tidigare skede, men jag vet att styrelsen jobbade hårt under otrolig tidspress, säger den tredje talespersonen, Devrim Mavi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.