Ebba Witt-Brattström går till fränt angrepp mot partiets val till talespersoner.
Ebba Witt-Brattström går till fränt angrepp mot partiets val till talespersoner.

Fi: "Kvinnor som ligger med män är könsförrädare"

Publicerad
Uppdaterad
I en intervju i TV4 i morse gick Ebba Witt-Brattström till hård attack mot sina forna kolleger Tiina Rosenberg och Sofia Karlsson i Fi:s styrelse.
- Sofia Karlsson är en karriärist. Hon skulle lika gärna sitta i styrelsen för Skandia, sa Ebba Witt-Brattström i intervjun.
För tre veckor sedan lämnade Ebba Witt-Brattström Fi:s styrelse. Orsaken uppgavs vara "samarbetssvårigheter" och vänsterdominansen inom Fi. Och nu, dagen efter att Fi beslutat att ställa upp i riksdagen, och bara några timmar innan talespersonerna skulle väljas, gick Ebba Witt-Brattström till frontalangrepp. I Tv4:s intervjun berättar hon att hon velat att två personer skulle lyftas ut ur styrelsen, nämligen teaterprofessorn Tiina Rosenberg och förra studentpolitikern Sofia Karlsson. - Tiina Rosenberg har sagt att kvinnor som ligger med män är könsförrädare. Sofia Karlsson är en karriärist som lika gärna skulle sitta i Skandias styrelse som Fi:s styrelse, sa Ebba Witt-Brattström bland annat.

"Jag är otroligt glad"

Att Fi:s årsmöte sent i går kväll gick emot styrelsens förslag om två talespersoner och istället fick i genom tre, betraktar Ebba Witt-Brattsröm som en kupp. Kuppförsöket skulle öppna för att även Sofia Karlsson väljs till talesperson, ansåg Ebba Witt-Brattström. Strax efter klockan två på lördagseftermiddagen valdes Gudrun Schyman, 57, Devrim Mavi, 34, och Sofia Karlsson, 28, till talespersoner för Feministiskt Initiativ. De hade fått 279, 248 respektive 214 röster var i den slutna omröstningen. - Jag är otroligt glad och stolt och ödmjuk, sa Gudrun Schyman. Hon medgav dock att hon inte blivit så förvånad.

"Skandia har inte frågat"

De nya talespersonerna var återhållsamma i sina kommentarer om Ebba Witt-Brattströms generalangrepp. - Tydligen är det många som tycker att jag är på rätt plats i Fi:s styrelse. Jag har inte blivit tillfrågad av Skandia, säger Sofia Karlsson som hade mamma och moster på plats i plenisalen när hon valdes till talesperson. Gudrun Schyman avfärdade också Ebba Witt-Brattströms tal om "kupp". -Vi valde ju att ta om beslutet om antalet talespersoner idag på morgonen. Det var en övervägande majoritet som ville välja tre talespersoner. Det finns absolut inget kuppartat i det, tvärtom. Ebba Witt-Brattström hade som medlem i Fi kunnat komma till Örebro för att påverka styrelsens sammansättning, menade Schyman vidare. -Det är jätteledsamt att Ebba känner på det här sättet. Man kanske kunde ha löst vissa konflikter i ett tidigare skede, men jag vet att styrelsen jobbade hårt under otrolig tidspress, säger den tredje talespersonen, Devrim Mavi.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag