Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fi-anställda lämnar i protest: "Ovärdigt"

"Jag tycker att det är ovärdigt för ett parti som kallar sig antirasistiska feminister", säger Zandra Bergman. Foto: Mynewsdesk
Partiledaren Gudrun Schyman. Foto: Christian Örnberg

Feministiskt initiativs kongress slutade i tårar när förslaget om att anställda skulle få rösträtt avslogs.

Nu lämnar medlemmar partiet i protest.

– Jag tycker att det är ovärdigt för ett parti som kallar sig antirasistiska feminister och påstår sig vitalisera demokratin, säger Zandra Bergman, fram till nu pressekreterare hos Fi.

Feministiskt initiativ, Fi, är mitt uppe i sin partikongress. Där har det bland annat beslutats att anställda hos partiet inte ska tillåtas vara ombud. Det innebär att de som är anställda hos Fi inte får rösta internt om partiets politik.

Fyra personer påverkas av beslutet: Devrim Mavi, Meriam Chatty, Zandra Bergman och Lisa Hartwig Ericson. Nu lämnar två av dem partiet i protest.

Zandra Bergman, pressekreterare hos Fi i Stockholm, är en av dem.

I telefon presenterar hon sig:

– Zandra Bergman, före detta Feministiskt initiativ.

"Förstår inte"

Zandra Bergman menar att de anställda har brutits ut från resten av partiet. I stället har de, menar Zandra Bergman, börjat beskrivas som en "privilegierad minoritet" med för mycket makt som kommer "ta över". Och nu har de förlorat rätten att rösta om Fi:s politik.

– Det gör att anställda inte har samma demokratiska rättigheter att påverka partiets politik, säger hon.

– Det är Feministiskt initiativ ensamma om, det är inget annat parti som har det på det sättet. Det tvingar mig att välja mellan att vara politiskt engagerad eller politiskt anställd, och säger därmed mer eller mindre att jag ska jobba för Fi men engagera mig i ett annat parti. Jag förstår inte hur de har tänkt att de ska kunna rekrytera engagerad personal med de här stadgarna.

"Väldigt obehagligt"

Lisa Hartwig Ericson, politisk sekreterare för Feministiskt initiativ Stockholm, lämnar också sitt medlemskap i partiet efter beslutet. Via Facebook har hon berättat att hon började gråta av chocken när kongressen – mitt framför de fyra anställda – förvägrade dem rösträtt.

– Jag har arbetat med mänskliga rättigheter i många år och det behöver få mer utrymme i politiken. Tyvärr finns en stor avundsjuka mot att vissa är anställda när så många engagerar sig ideellt. Det var väldigt obehagligt att höra på kongressen att endast de som representerade "folket" skulle få rösta, säger hon.

Lisa Hartwig Ericson Foto: / FI

– Jag är ju också en engagerad medlem, vid sidan av min anställning lokalt och hade fått medlemmarnas förtroende i demokratisk ordning. Jag kommer fortsätta mitt arbete i Stockholms stadshus och att kämpa för demokrati och mänskliga rättigheter. Däremot avslutas mitt engagemang som medlem i Fi eftersom den interna demokratistrukturen inte tillåter det.

"Det är ovärdigt"

Zandra Bergman säger att många av medlemmarna som röstade på kongressen inte visste vad rösten handlade om, och att partistyrelsen inte hade informerat om det på ett tydligt sätt.

– Jag tycker att det är ovärdigt för ett parti som kallar sig antirasistiska feminister och påstår sig vitalisera demokratin.

– Nu står jag till förfogande för en annan antirasistisk feministisk rörelse som menar allvar med att vara den demokratirörelse. Jag har mer eller mindre befunnit mig i chock i 24 timmar.

"Jättetråkigt så klart"

Maria Svensson, tillförordnad ordförande i Feministiskt initiativ, säger att det fanns förslag där de anställda skulle ha rösträtt, men att kongressen valde att avslå det.

– Det handlar om maktfördelning. Tjänstepersoner ska inte ha inflytande i beslutsfattande processer, det var den övervägande argumentationen, säger Maria Svensson.

Hon anser inte att några demokratiska rättigheter kränks.

– Man kan ta del av den demokratiska processen även om man inte är ett ombud.

Hur ser ni på att två av fyra ombud valt att lämna?

– Det är jättetråkigt så klart. Det är jättekompetenta personer som vi valt att arbeta med, det är tråkigt att de valt att avstå partimedlemskap.

Expressen har sökt Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.