Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FHM:s miss – visade dubbel skräcksiffra

För den 11 januari i år har hittills 28 dödsfall rapporterats in. Men på onsdagen visade Folkhälsomyndighetens diagram 56 döda den dagen.
89 888 nya fall skulle ha konstaterats den 25 januari, enligt Folkhälsomyndighetens diagram. Det verkliga antalet är 44 944 fall, alltså hälften så många.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

På grund av ett tekniskt fel visade diagrammen på Folkhälsomyndighetens sajt kraftigt överdrivna siffror över smittade, nyinlagda på iva och avlidna på onsdagen.

De tal som visades var dubbelt så höga som i verkligheten.

Strax efter klockan 15 var problemet åtgärdat.

Omikronvågen har inneburit en flera gånger högre smittspridning är tidigare under pandemin, med ständigt nya rekord i antal smittade.

Även dödstalen har stigit, om än inte alls lika snabbt som smittotalen.

Men de siffror som visades i diagrammen på Folkhälsomyndighetens sajt på onsdagen gav en bild av att situationen är långt värre än den faktiskt är.

Enligt diagrammet över antalet sjukdomsfall per dag skulle nästan 89 888 nya fall ha konstaterats under tisdagen. Den korrekta siffran är 44 944 fall, alltså hälften så många. Den som följde diagrammet bakåt i tiden kunde se att alla datum hade fördubblade siffror.

Folkhälsomyndigheten bekräftar: Fel siffror

Diagrammet över avlidna visar en topp på 56 döda den 11 januari. Även det är dubbelt så många som det verkliga antalet, 28 avlidna. Detsamma gäller nya intensivvårdade fall per dag.

Expressen har frågat Folkhälsomyndighetens presstjänst vad det är som har hänt. Pernilla Engström på presstjänsten bekräftar i ett svar att siffrorna i diagrammen är fel. Hon påpekar att det också finns en excelfil med de korrekta siffrorna.

”Filen som kan laddas ner är rätt. Våra epidemiologer arbetar med att åtgärda.”

Vid 15-tiden är felet åtgärdat och även diagrammen visar de rätta siffrorna.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.