Det värsta av Folkhälsomyndighetens scenarion för den tredje vågen innefattar att de sociala kontakterna ökar till höstens nivåer, samtidigt som mutationerna är 50 procent mer smittsamma. Då slår pandemins tredje våg mer än dubbelt så hårt som de tidigare.
I det scenariot når vågen sin topp i slutet av april, vecka 17, med nästan 14 000 nya fall om dagen, jämfört med dagens cirka 3000 fall per dag.
– Att stå inför hanteringen av det vårdbehov som uppstår om det värsta scenariot inträffar är en extrem utmaning för hälso- sjukvårdssektorn som kämpat under en lång tid, säger Taha Alexandersson ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
Går inte att undvika tredje våg
Det scenario som undviker en tredje våg hade förutsatt en betydligt lägre kontakt mellan människor. Men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att en tredjevåg är oundviklig.
– Det scenariot är överspelat, det förutsatte att vi höll igen kontakter mer, säger han på tisdagens pressträff.
I alla scenarion bortses effekterna av vaccineringen, då vaccinets påverkan under perioden bedöms av myndigheten som ”mycket liten”. Men det syftar till smittspridning.
– I scenarion med vaccinationerna kommer vi se en kraftig påverkan på beläggningen på närvården, säger Tegnell.
Fredrik Elgh oroas över spridningen
Nu är läget väldigt allvarligt, anser Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet. Han tror att situationen kommer att bli ungefär som under den andra vågen, eller kanske värre.
– Om man tittar på landet i stort ser det ut ungefär som det gjorde i november. Jag är jätteorolig, på samma sätt som jag var då.
Han lyfter mutationer som ytterligare ett orostecken.
– Den brittiska varianten, det måste ju vara bortom skuggan av ett tvivel nu, är betydligt mer smittsam än originalet. Och den har ju spridit sig i Sverige som en gräsbrand. Därför är vi väldigt illa ute, säger han.
Han anser att vi behöver skarpare åtgärder – som bland annat lagstiftning om munskydd.
Vaccineringen kommer visserligen få ner antal dödsfall, men andra orosmoln, som sjukvårdsbelastningen, ligger kvar.
– Det stävjar ju döden för dem som har fått vaccinet, nämligen de allra äldsta. De kommer vi inte se av lika mycket. Men sådana som är i min åldersgrupp, 60-årsåldern, vi kommer fortsätta åka till iva. Det kommer inte bli någon större skillnad, trycket på sjukvården. Sedan är det ju fler och fler som får långcovid. Det kommer ju inte heller att minska under den här tredje vågen.
Sjukvården kommer att drabbas på fler sätt, säger han:
– Den största risken är att sjukvården far så illa. I kölvattnet av det kommer det stora berget av vårdskulden bli större.
Varnar för fjärde våg
Ander Tegnell tror inte att den tredje vågen är den sista – risken finns, menar han, att det kommer en till våg i höst.
– Jag tror att vi kan befinna oss i ett kritiskt läge även nästa höst, framför allt om vi inte har lyckats nå tillräckligt många med vaccinationer, säger Tegnell.
– Även om jag tror att Sverige har bra chanser att klara sig.
Utökad testning på arbetsplatser
Om en person på en arbetsplats smittas ska nära kontakterna kartläggas och – från och med i dag – ska alla dessa testas, även de som inte har symptom.
– Man testar så fort man upptäcker att man varit i kontakt med någon, och sedan på dag tre och fem, säger Tegnell.
Med nära kontakter menas personer som varit inom två meters avstånd under sammanlagt 15 minuter inom loppet av ett dygn.
Nya åtgärder för butiker föreslås
Folkhälsomyndigheten föreslår ett maxtak för antal besökare på handelsplatser som butiker och varuhus.
– Det är för att just få ner risken för trängsel i de här stora lokalerna, och också trängsel vid ut och ingångar, säger Anders Tegnell.
Förslaget innebär att maxantalet inte får överstiga 500 personer, oavsett handelsplatsens yta. Den nya regeln föreslås träda i kraft 6 mars och är nu på remiss.