Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FHM:s kritik mot tobaksskatten: ”Skakig”

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är kritisk mot förslaget att höja skatterna för tobak för att finansiera det svenska försvaret.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Regeringen får kritik för förslaget att höja skatterna för tobak och alkohol för att finansiera det svenska försvaret. 

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson anser att förslaget är motsägelsefullt.

”Skakigt att finansiera försvaret med höjd tobaksskatt”, skriver han på Twitter. 

I måndags delgav regeringen planerna att höja skatterna för tobak och alkohol från 2023.

Under en pressträff under måndagen fick finansminister Magdalena Andersson frågan om varför skatten höjs. 

– För att finansiera de ökade försvarsutgifterna. Samtidigt kan man då säga att man gör en god gärning om man tar en öl på fredagen, svarade hon.

Kritisk mot planen

Regeringens planer uppskattas inte av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, som under onsdagsmorgonen skrev följande på Twitter:

”Skakigt att finansiera försvaret med höjd tobaksskatt. Målet med skattehöjningen torde väl vara att minska tobaksrökningen och då blir det inget extra till försvaret.”

https://twitter.com/CarlsonJFoHM/status/1308664238483877889

Senast tobaksskatten höjdes var 2015. Då höjdes skatten på snus med 22 procent medan skatten på cigaretter höjdes med sex procent. 

Alkoholskatten höjdes senast 2017 och då höjdes skatten på vin och öl med fyra procent. Skatten på sprit höjdes med en procent. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.