Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FHM:s fel: Nästan alla smittade får symtom

Carlson: ”Få effekt betydligt tidigare”
Statsepidemiolog Anders Tegnell sa tidigt i pandemin att Folkhälsomyndighetens teori var att upp till 9 av 10 som smittats var symtomfria.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Nya undersökningar pekar mot att nästan alla som smittats får symtom. Karin Tegmark Wisell: ”Men det finns de som har väldigt diskreta symtom eller inte symtom överhuvudtaget”.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det mest tyder på att nästan alla som smittas av coronaviruset blir mer eller mindre sjuka.

Det är tvärtom vad Folkhälsomyndigheten ansåg i pandemins början.

– Ja, nästan alla. Men det finns de som har väldigt diskreta symtom eller inte symtom överhuvudtaget, säger Karin Tegmark Wisell till SvD.

När pandemin nådde Sverige trodde många experter inklusive Folkhälsomyndigheten att en stor del av dem som smittades av covid-19 inte fick något symtom.

– Det kan vara upp till nio av tio som kanske inte har symtom som syns, sa statsepidemiolog Anders Tegnell i Ekot i april förra året.

Ny kunskap

Den uppfattningen visar sig allt mer vara felaktig.

En undersökning som Folkhälsomyndigheten presenterade i torsdags om antalet smittade i Sverige bekräftar den bilden.

Där kände samtliga 42 personerna, av 4 800 slumpvalda testpersoner som i april testades positivt för covid-19, av sjukdomssymtom i nära anslutning till provtillfället. 

Även Folkhälsomyndighetens undersökning kring antigentester bland anställda på äldreboende har kommit fram till ett liknande resultat.

Vanligare bland yngre

Den visar att 96 procent av alla som testades positivt för covid-19 kände av symtom vid tiden runt provtagningen.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, menar att de som inte känner av symtom tycks vara vanligare bland yngre personer.

– Men i den stora merparten av fallen handlar det om människor som är på väg att insjukna, eller som har så diskreta symtom att man inte sätter dem i samband med att man är sjuk, enligt vår uppfattning, säger Karin Tegmark Wisell till Svenska dagbladet.

Forskare har upptäckt att det går att träna honungsbin • Se Bara Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.