Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkhälsomyndigheten skärper tonen i nya råd

Mikael, Christofer och Anne berättar om tiden under och efter Covid-19.
Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Henrik Holmberg / TT / HENRIK HOLMBERG/TT
Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Niklas Arnberg, professor i virologi vid Institutionen för klinisk mikrobiologi i Umeå.
Foto: Mattias Pettersson

I nästa vecka ska ett nytt förslag från Folkhälsomyndigheten presenteras.

Folk ska umgås i mindre kretsar, resa smittsäkert och den som måste handla ska göra det ensam. 

Dessutom slopas de regionala råden och ersätts med nationella restriktioner där tonen skärps: ”bör” blir ”ska” och större vikt läggs på allas personliga ansvar, skriver TT som har fått läsa förslaget. 

Professorn Niklas Arnberg tycker det är bra att myndigheten skärper tonen – virologen Fredrik Elgh vill se ännu hårdare tag. 

Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Idag har samtliga regioner allmänna råd med lokala regler som gäller. Från och med den 14 december kommer dessa ersättas med Folkhälsomyndighetens nya regler som ska gälla i hela Sverige. 

De blir också grunden för de regler som ska gälla för jul- och nyårsfirandet.

Följande vill FHM ska gälla, enligt TT:

Du ska begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets – de man bor tillsammans med eller några få vänner eller närstående utanför hushållet. Enligt Johan Carlson är max åtta personer ”ett ganska bra riktvärde” för julen.


Om man träffar personer utanför den mindre kretsen bör de inte ske i små utrymmen – helst utomhus.


Det är individens eget ansvar att se till att resa smittsäkert – men det blir inget reseförbud.


Det blir inte längre ”allmänna råd” utan ”föreskrifter” när det kommer till personligt ansvar. Inte längre ”du bör” utan ”du ska”

Fortsätt att undvika butiker, köpcentrum och kollektivtrafik, men om du måste handla, handla ensam.

Samling runt julbordet

Den som hoppats på konkreta besked om hur många som får samlas runt julbordet lär bli besviken. I förslaget står: Du ska begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets.

– Vi har inte sagt något tal, men har sedan tidigare haft det här med åtta personer som en norm. Vi vill inte sätta ett exakt tak för det, familjeförhållanden och omständigheter är väldigt olika, men om man har det som ett riktvärde är det nog ganska bra, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.

Men varken Folkhälsomyndigheten eller regeringen kan förbjuda folk att ha julkalas, glöggmingel eller att träffa nya människor.

En mindre krets kan vara de personer du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet, enligt förslaget.

Om man ändå träffar personer utanför sin mindre krets, bör det inte ske i små utrymmen under längre tid – och helst utomhus.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har redan sagt att det inte blir något totalt reseförbud i jul.

Men Folkhälsomyndigheten trycker i sitt förslag på att det är var och ens ansvar att resa på ett smittsäkert sätt. Till exempel måste man i förväg ha sett till att det går att isolera sig på resmålet eller att ta sig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om man utvecklar symtom på covid-19.

Handla ensam

Flera rekommendationer är samma som tidigare, men presenteras nu i en skarpare och tydligare ton. 

Ett nytt råd är att alla nu uppmanas att handla ensamma och att inte vistas i butiker och köpcentrum längre tid än nödvändigt.

– En del verkar ju vara som det var innan, och en del verkar nytt. Och det är ju bra med de nya sakerna, men jag hoppas bara att människor klarar av att ta in det, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Institutionen för klinisk mikrobiologi i Umeå.

Han fortätter:

– Att myndigheten skärpt tonen är kanske det som är det största värdet.

Skarpare ton

I stället för allmänna råd blir det föreskrifter och tilltalet är att ”du ska”.

Men det finns inga sanktioner för den som bryter mot reglerna. Så frågan är hur skarpt det blir i praktiken?

– Vi vill vara tydligare än vad man brukar vara i sådana här allmänna råd, säger Johan Carlson, till TT och fortsätter:

– Det brukar vara vanligt att man skriver bör, men det riktar sig oftast till verksamheter eller företag. När det riktas till allmänheten kan det bli oklart om man inte är tydlig, för ”bör” betyder också ”skall” i praktiken.

”Måste ta i mer”

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, tycker också att det är bra att Folkhälsomyndigheten höjer tonen, men hade samtidigt vilja se att myndigheten gått längre:

– Jag är övertygad om att vi måste ta i mer. Vi måste vara lika duktiga som britterna, fransmännen och österrikare, som har tagit i hårt under fyra veckor för att bryta smittotrenden. Och det har de lyckats med. 

– Vi borde sätta på oss munskydd. Vi borde göra samma sak med högstadierna som vi gjorde med gymnasierna nu i veckan. Vi borde också under fyra veckor förbjuda all form av umgänge utanför hemmet. Det handlar om att signalera allvar. 

Agnes Wolds råd inför julfirandet

Så kan du fira jul i pandemin • ”Många är beredda att gå ganska långt”.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.