Idag har samtliga regioner allmänna råd med lokala regler som gäller. Från och med den 14 december kommer dessa ersättas med Folkhälsomyndighetens nya regler som ska gälla i hela Sverige.
De blir också grunden för de regler som ska gälla för jul- och nyårsfirandet.
Följande vill FHM ska gälla, enligt TT:
Du ska begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets – de man bor tillsammans med eller några få vänner eller närstående utanför hushållet. Enligt Johan Carlson är max åtta personer ”ett ganska bra riktvärde” för julen.
Om man träffar personer utanför den mindre kretsen bör de inte ske i små utrymmen – helst utomhus.
Det är individens eget ansvar att se till att resa smittsäkert – men det blir inget reseförbud.
Det blir inte längre ”allmänna råd” utan ”föreskrifter” när det kommer till personligt ansvar. Inte längre ”du bör” utan ”du ska”
Fortsätt att undvika butiker, köpcentrum och kollektivtrafik, men om du måste handla, handla ensam.
Samling runt julbordet
Den som hoppats på konkreta besked om hur många som får samlas runt julbordet lär bli besviken. I förslaget står: Du ska begränsa nya nära kontakter och endast umgås i en mindre krets.
– Vi har inte sagt något tal, men har sedan tidigare haft det här med åtta personer som en norm. Vi vill inte sätta ett exakt tak för det, familjeförhållanden och omständigheter är väldigt olika, men om man har det som ett riktvärde är det nog ganska bra, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.
Men varken Folkhälsomyndigheten eller regeringen kan förbjuda folk att ha julkalas, glöggmingel eller att träffa nya människor.
En mindre krets kan vara de personer du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet, enligt förslaget.
Om man ändå träffar personer utanför sin mindre krets, bör det inte ske i små utrymmen under längre tid – och helst utomhus.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har redan sagt att det inte blir något totalt reseförbud i jul.
Men Folkhälsomyndigheten trycker i sitt förslag på att det är var och ens ansvar att resa på ett smittsäkert sätt. Till exempel måste man i förväg ha sett till att det går att isolera sig på resmålet eller att ta sig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om man utvecklar symtom på covid-19.
Handla ensam
Flera rekommendationer är samma som tidigare, men presenteras nu i en skarpare och tydligare ton.
Ett nytt råd är att alla nu uppmanas att handla ensamma och att inte vistas i butiker och köpcentrum längre tid än nödvändigt.
– En del verkar ju vara som det var innan, och en del verkar nytt. Och det är ju bra med de nya sakerna, men jag hoppas bara att människor klarar av att ta in det, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Institutionen för klinisk mikrobiologi i Umeå.
Han fortätter:
– Att myndigheten skärpt tonen är kanske det som är det största värdet.
Skarpare ton
I stället för allmänna råd blir det föreskrifter och tilltalet är att ”du ska”.
Men det finns inga sanktioner för den som bryter mot reglerna. Så frågan är hur skarpt det blir i praktiken?
– Vi vill vara tydligare än vad man brukar vara i sådana här allmänna råd, säger Johan Carlson, till TT och fortsätter:
– Det brukar vara vanligt att man skriver bör, men det riktar sig oftast till verksamheter eller företag. När det riktas till allmänheten kan det bli oklart om man inte är tydlig, för ”bör” betyder också ”skall” i praktiken.
”Måste ta i mer”
Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, tycker också att det är bra att Folkhälsomyndigheten höjer tonen, men hade samtidigt vilja se att myndigheten gått längre:
– Jag är övertygad om att vi måste ta i mer. Vi måste vara lika duktiga som britterna, fransmännen och österrikare, som har tagit i hårt under fyra veckor för att bryta smittotrenden. Och det har de lyckats med.
– Vi borde sätta på oss munskydd. Vi borde göra samma sak med högstadierna som vi gjorde med gymnasierna nu i veckan. Vi borde också under fyra veckor förbjuda all form av umgänge utanför hemmet. Det handlar om att signalera allvar.