Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FHM-rapporten: Så ska Sverige öppna i tre steg

Socialministern: ”Kommer successivt både lätta och ta bort restriktioner”.
Tre olika nivåer ska styra hur Sverige ska kunna öppna upp landet och häva restriktionerna, vilket framkommer i Folkhälsomyndighetens nya rapport.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
När nivå 1, med väldigt låg smittspridning uppnås, ska samtliga restriktioner och åtgärder kunna tas bort.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Från 1 juni får krogar och restauranger ha öppet till 22.30.
Foto: Sofia Clason

Tre olika nivåer ska styra hur Sverige ska öppna upp landet och häva restriktionerna, vilket framkommer i Folkhälsomyndighetens nya rapport. 

När nivå 1, med väldigt låg smittspridning uppnås, ska samtliga restriktioner och åtgärder kunna tas bort. 

Folkhälsomyndigheten beräknar att nivån kan vara nådd i september – om 111 dagar. 

I slutet av april fick Folkhälsomyndigheten regeringens uppdrag att utreda hur Sverige på ett säkert sätt ska kunna öppna upp samhället och häva de restriktioner som svenskarna tvingats leva med det senaste året. 

Nu är Folkhälsomyndighetens rapport klar. Och myndigheten talar inte i termer av ”ett nytt normalläge”, det rör sig i stället om att kunna återgå till läget som var innan pandemin – om nivå 1 uppnås. 

Folkhälsomyndigheten bedömer, genom att studera länder som Israel och Storbritannien som kommit långt i sina vaccinationskampanjer, att Sverige kan nå nivån i september. 

Det skulle innebära 111 dagar till med olika typer av restriktioner, beroende på vilken nivå Sverige befinner sig på. 

Folkhälsomyndigheten anser dock att pandemilagen bör finnas kvar så att regeringen snabbt kan besluta om nya restriktioner ifall smittläget förändras. 

Om smittspridningen och vårdbelastningen skulle skilja sig åt mellan olika regioner kan det även bli tal om regionalt anpassa åtgärder, enligt Folkhälsomyndigheten: 

”Det kan uppstå situationer där ett fåtal regioner har en sämre situation än den nationella avseende smittspridning och vårdbelastning, det kan då bli aktuellt med anpassning av åtgärder regionalt”. 

Nivå 1

”Innebär ett tillstånd där det är få patienter som är inlagda med covid-19. Få individer bekräftas smittade med covid-19, och/eller mindre utbrott förekommer”, skriver Folkhälsomyndigheten. 

När den här nivån nås ska samtliga restriktioner och åtgärder kunna fasas ut. 

Kriterierna för nivå 1: 

Antalet smittfall under de två senaste veckorna ska vara lägre än 50 per 100 000 invånare. 

Smittspridningen ska ha sjunkit stabilt under minst två veckors tid. 

• Totalt antal patienter i slutenvården på grund av covid-19 ska vara färre än hundra stycken.

• Varav patienter i behov av intensivvård ska vara färre än 25 stycken. 

• Vaccinationstäckning, minst 1 dos, i befolkningen över 18 år ska vara över 70 procent. 

Nivå 2

”Innebär ett tillstånd nationellt där sjukvården i de flesta regionerna har goda förutsättningar att klara av vård av covid-19-patienter. Det är en platåfas i smittspridningen på en relativt låg nivå eller ett minskande antal fall i flertalet regioner”, skriver Folkhälsomyndigheten i sin rapport. 

Den här nivån innebär att högst 50 personer får samlas inomhus under allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Högst 300 sittande personer får samlas inomhus. Högst 600 personer får samlas utomhus. Högst 3 000 sittande personer får samlas utomhus. I motionslopp får högst 900 delta. 

Kriterierna för nivå 2: 

• Antalet smittfall under de senaste två veckorna ska vara lägre än 200 per 100 000 invånare. 

• Utvecklingen i smittspridningen ska ha varit stabilt nedåtgående i minst två veckor.

• Totalt antal patienter i slutenvården på grund av covid-19 ska vara färre än 300. 

• Varav patienter behov av intensivvård ska vara färre än 70 stycken. 

• Vaccinationstäckningen, minst 1 dos, i befolkningen över 18 år ska vara över 50 procent. 

Nivå 3

”Innebär ett tillstånd nationellt med hårt belastad sjukvård som manifesteras genom att ett flertal regioner befinner sig i katastrofläge, förstärkningsläge eller stabsläge. Vård som inte är akut måste skjutas upp eftersom ett stort antal individer behöver vård för covid-19. En majoritet av regionerna har antingen en platå, är på en hög nivå eller har ett ökande antal fall”, skriver Folkhälsomyndigheten

Kriterie för nivå 3:

Antalet smittfall under de senaste två veckorna ska vara högre än 200 per 100 000 invånare. 

Nivån innebär att högst 8 personer får samlas inomhus. Högst 50 sittande personer får samlas inomhus. Högst 100 personer får samlas utomhus. Högst 500 sittande personer får samlas utomhus. Högst 150 personer får delta i motionslopp. 

Därför dröjde lättnaderna: ”Inte varit läge”

Amanda Lind (MP) om lättnaderna av restriktionerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.