FHM öppnar för restriktioner – efter apkoppsfallet

Expressens medicinreporter Amina Manzoor efter svenska fallet
Folkhälsomyndigheter öppnar för restriktioner för de som smittats med apkoppor.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Kan införa begränsningar i sexlivet för smittade.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilderna från CDC visar de blåsor som kan drabbade den som smittats av apkoppor.
Foto: CDC

Fler än 100 fall av apkoppor har konstaterats i Europa – varav ett har bekräftats i Sverige.

Sjukdomen klassas nu som allmänfarlig vilket öppnar upp för nya smittskyddsåtgärder så som restriktioner för misstänkt smittade individer.

– Man kan till exempel säga att ”du får inte vara sexuellt aktiv under den här smittsamma fasen”, säger Klara Sondén, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten, FHM.

Att apkoppor nu klassas som allmänfarlig sjukdom hjälper Folkhälsomyndigheten att ”ligga steget före”, menar Klara Sondén, läkare och utredare på FHM. 

Det handlar om en mängd metoder mot smittspridning som öppnas upp.

– Det handlar till exempel om en mer aktiv smittspårning och att läkare får anmälningsplikt, vilket ger oss en bra överblick över spridningen, säger hon.

Sexförbud kan bli aktuellt för misstänkt smittade

Ett tredje verktyg som Klara Sondén lyfter är möjligheten att sätta in nya rekommendationer och förhållningsregler för misstänkt smittade. 

Men restriktioner som gäller för hela befolkningen kommer sannolikt inte behöva sättas in för att stoppa viruset. 

– För den här sjukdomen finns det inga diskussioner om mer omfattande restriktioner, utan helt enkelt runt konstaterad smitta för att begränsa just den, säger Klara Sondén.

Ingen risk att smittas på tunnelbanan

Det är fortfarande bara en svensk, en person i Stockholmsregionen, som bekräftats smittad av apkoppor, och smittspårningsarbetet är just nu pågående uppger regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning. 

– Smittsspårning pågår både framåt och bakåt i tiden och det betyder bland annat att Smittskydd Stockholm kartlägger vilka som varit i kontakt med aktuella personen, säger Hesam Akbari presstalesperson på region Stockholm.

Enligt FHM utgör sjukdomen inte heller något större skäl till oro från allmänhetens sida och det finns i nuläget inga tecken på att viruset skulle ha spridit sig inom samhället i Sverige.

– Den smittar inte genom att man är i samma rum eller när man åker tunnelbana, utan det här utbrottet som vi ser i Europa verkar smitta genom nära kroppskontakt eller kontakt med kroppsvätskor, säger Klara Sondén. 

Apkoppor

• Apkoppor, monkeypox på engelska, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

• Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

• Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.

• De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.


Källa: Folkhälsomyndigheten

Professorn: Därför har yngre sämre skydd mot apkoppor

Symtomen att vara vaksam på • De har bäst skydd • Sannolikheten för ny pandemi

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.