FHM köper in vaccin mot apkoppor till Sverige

Socialminister Lena Hallengren.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU ska göra en gemensam upphandling av vaccin mot apkoppor. 

Folkhälsomyndigheten (FHM) utses att företräda svenska staten.

– EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och kan nu göra det igen, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Samtliga medlemsländer i EU har fått i uppdrag av Europeiska kommissionen att utse en företrädare till den styrgrupp som ska sättas samman inför upphandlingen. Det är nu socialdepartementet som beslutat att FHM ska företräda svenska staten.

– Folkhälsomyndigheten har den kompetens och expertis som behövs för att företräda Sverige i dessa frågor, säger socialminister Lena Hallengren (S) i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet anmälde Sverige i maj i år sitt intresse av att delta i EU-upphandlingen.

WHO utfärdade globalt hälsonödläge

Det var för drygt en och en halv vecka sedan som EU-kommissionen godkände ett gammalt vaccin som skydd mot apkoppor. Det handlar om Imvanex som sedan 2013 varit godkänt för förebyggande av smittkoppor, som utrotades 1980 och var farligare och mer smittsamt än apkoppor.

Strax innan det beskedet hade världshälsoorganisationen WHO klassat apkoppor som ett globalt hälsonödläge. 

Sverige har sedan tidigare fått ett begränsat antal doser med vaccin som kan användas mot apokoppor.

VAD ÄR APKOPPOR?

• Apkoppor är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

• Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

• De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.