Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FHM: I december når vi toppen av kurvan

Följ senaste nytt om coronaläget.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen i Sverige kan nå en topp i mitten av december, enligt Folkhälsomyndighetens nya beräkningar.

Scenariot kräver att befolkningen följer nuvarande restriktioner.

– Det baseras på att vi har en god följsamhet i samhället, annars får vi en sämre utveckling, säger generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten presenterar nu ett scenario som sträcker sig fram till mars 2021, och som visar att Sverige når en kulmen av den andra smittovågen i mitten av december.

– Platån beror extremt mycket på hur vi fortsätter att hålla avstånd till varandra. Modellen talar för att vi kommer ha fortsatt smittspridning i några veckor innan det bryts, men det beror på hur vi håller de råd och restriktioner som finns, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Om dagens restriktioner inte efterlevs är det möjligt att kulmen kommer senare än beräkningen. Det motsatta gäller om exempelvis lokala råd, och regeln som begränsar sammankomster till åtta personer, får större effekt än väntat.

– Det är en matematisk modell som kräver att vi får ett fullt genomslag av de åtgärder som vidtas, säger Johan Carlson.

Smittkurvan nära en topp

Myndighetens beräkning gäller samtliga åldersgrupper i Sverige, och baserar sig på de inrapporterade covid-fallen mellan den 24 augusti och 6 november 2020.

Redan under tisdagens presskonferens pekade Anders Tegnell på att smittokurvan kan vara nära en topp.

Den utökade testkapaciteten i landet att man upptäcker fler smittade. Även om runt 30 000 nya fall rapporterades in för andra veckan i rad, så var ökningen inte lika stor som tidigare veckor.

– Vi ser att det möjligt finns en viss avstanning i smittökningen. Men när det översätts till att det lugnar ner sig inom sjukvården, det vet vi inte än. Som minimum tar det två veckor, sa Tegnell.

”Optimistiskt sinnad”

Smittskyddsläkaren Johan Nöjd i Region Uppsala säger till Expressen att han ser snarlika tendenser, men att det ännu inte avspeglar sig i belastningen på sjukvården i länet. 

– I Uppsala har vi tittat på procentandelen smittade jämfört med antalet prov. I somras var det en av hundra, sedan har det klättrat snabbt. Men nu har det legat runt 14-15 procent ett tag, och om man är optimistiskt sinnad kan man tänka sig att vi har nått toppen där, säger Nöjd.

Tidigare i veckan kom ett liknande budskap från Region Stockholms chefläkare Johan Bratt. 

– Antalet nysmittade personer i regionen verkar ligga plant nu de sista två veckorna. Det skulle då innebära att vi om 10-14 dagar kommer att nå en topp, en platå, när det gäller sjukhusvården. Därifrån hoppas vi att vi ganska snabbt kan krypa nedåt, sa chefläkaren i SVT:s ”Aktuellt”.

Ny forskning: Sättet du hostar avslöjar om du har covid-19

70 000 hostningar analyserade • 98,5 procents träffsäkerhet • Ska kunna avgöras i mobilapp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.