Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FHM: ”Ganska kraftig ökning av antalet fall”

FHM: Fler vaccinerade på IVA just nu.
Sara Byfors, avdelningschef Folkhälsomyndigheten.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittan ökar kraftigt bland 10-11-åringar.
Foto: Skärmavbild / Folkhälsomyndigheten

Smittspridningen av covid-19 ökar över hela Europa och i Sverige har den stigit till 124 fall bland 100 000 invånare under de senaste två veckorna. 

– Den här veckan har börjat med en ganska kraftig ökning av antalet fall, säger Sara Byfors, avdelningschef för Folkhälsomyndigheten. 

För att försöka vända utvecklingen rekommenderar nu FHM sin vägledning till att även vaccinerade ska stanna hemma och testa sig vid smitta i hushållet. 

Under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten berättade avdelningschef Sara Byfors att smittspridningen fortsätter öka i Europa och EU – även i länder med högre vaccinationstäckning men särskilt i länder där färre har vaccinerat sig. 

– Vaccinen skyddar väldigt bra mot allvarlig sjukdom och död men inte lika bra mot smittspridning, säger Sara Byfors. 

Från vecka 45 till och med vecka 46 fortsatte smittspridningen att öka till 124 fall per 100 000 invånare. 

FHM: ”Tror också att det rör sig om en reell smittspridning”

– Den här veckan har börjat med en ganska kraftig ökning av antalet fall. Innan vi har data på vaccinerade respektive ovaccinerade är det inte helt lätt att att skilja på om det också har att göra med vår ändrade provtagningsindikation, med fler som rekommenderas testning. Men vi tror också att det rör sig om en reell smittspridning. 

Smittkurvan för vaccinerade ligger i samtliga ålderskategorier lägre än för de ovaccinerade och vaccination är den viktigaste smittskyddsåtgärden, enligt FHM. 

Men för att minska smittspridningen ändrar FHM nu vägledningen för vilka som ska stanna hemma vid smitta i hushållet. 

Tidigare har inte vaccinerade omfattats. 

– Nu justerar vi det här. Den som är vaccinerad behöver ändå stanna hemma och även testa sig om den har hushållskontakt, säger Sara Byfors. 

Smittan ökar särskilt bland barn. 

– Det är en stor ökning bland 10- till 11-åringar. Inte lika stor ökning hos 12- till 15-åringar som tidigare legat högst, det kan vara en vaccinationseffekt som beror på att deras kamrater har vaccinerat sig, säger Sara Byfors.   

WHO vill se tvångsvaccinering – FHM går emot deras linje

Sara Byfors: ”Tror vi kommer väldigt långt med information”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.