FHM ändrade om dödlighet för barn

Symtomen att vara vaksam på • De har bäst skydd • Sannolikheten för ny pandemi.
Sverige har fått ett bekräftat fall av smittkoppor.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt WHO har antalet dödsfall för den västafrikanska versionen dokumenterats vara omkring 1 procent, medan den centralafrikanska kan vara så hög som 10 procent. Barn löper också högre risk för att drabbas.
Foto: CDC

Information om dödligheten hos barn i apkoppor har tagits bort från Folkhälsomyndighetens hemsida.

Enligt myndigheten beror det på att det har framkommit ny information om sjukdomen efter de senaste dagarnas smittoutbrott i Europa.

– Det är för att det ska vara senaste informationen som finns, säger en presstalesperson på Folkhälsomyndigheten.

I går konstaterades det första bekräftade fallet av den mycket ovanliga sjukdomen apkoppor i Sverige och de senaste veckorna har det rapporterats om flera fall i Europa. Under fredagen kom också beskedet att regeringen klassar sjukdomen som allmänfarlig.

Nu har Folkhälsomyndigheten ändrat informationen om sjukdomen på sin hemsida – och tagit bort en mening om att dödligheten hos smittade barn ligger på omkring 10 procent.

Senast den 9 maj kunde man läsa följande under rubriken ”symptom och komplikationer” på myndighetens hemsida:

”Sjukdomsbilden vid apkoppor liknar den vid smittkoppor, men är i regel mildare. Den kan också förväxlas med vattkoppor. Dödligheten hos barn har angivits till omkring tio procent”

Därefter har meningen om dödligheten bland barn alltså tagits bort och formuleringen ändrats till följande:

”Sjukdomsbilden vid infektion med apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor, symtomen är ofta milda. Blåsorna kan spridas till bålen, armar, ben, händer, fötter och ansikte. Symtom kan även innefatta feber och svullna lymfkörtlar.

Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorganen och runt analöppningen uppstå.”

”Ska vara senaste informationen”

En presstalesperson på Folkhälsomyndigheten menar att anledningen till ändringen är att det har har tillkommit ny information som har gjort de uppdaterat hela sidan om apkoppor och pekar på att det finns olika varianter av smittan.

– Det kom mer information så jag vet bara att hela informationssidan gjorde vi om för flera dagar sedan. Det är för att det ska vara senaste informationen som finns. Jag vet inte alla detaljer, men det är många smittskyddsexperter som har gått igenom den, säger presstalespersonen.

Enligt WHO har antalet dödsfall för den västafrikanska versionen dokumenterats vara omkring 1 procent, medan den centralafrikanska kan vara så hög som 10 procent. Barn löper också högre risk för att drabbas.

Första fallet av apkoppor i Sverige – Amina Manzoor förklarar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.