Fettdoktorn varnar för vaccinet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Fettdoktorn Annika Dahlqvist varnar för att vaccinera sig mot svininfluensan. 

Hon menar att det kan innehålla farliga halter av kvicksilver. 

- Det kan hända att skadeeffekterna är större än själva sjukdomen, säger hon.

Annika Dahlqvist tycker att myndigheternas påbud att svenska folket ska vaccinera sig mot svininfluensan för att inte sprida smittan vidare är uppåt väggarna. Orsaken är att vaccinet kan innehålla potentiellt farliga halter av kvicksilver, menar hon.

 – Vi vet inte hur mycket kvicksilver som är farligt, men om vi får vacciner som innehåller ämnet så ansamlas det i kroppen. Det kan hända att skadeeffekterna är större än själva sjukdomen.

Autoimmuna sjukdomar

 Vaccinet innehåller även skvalen – hajolja – som ska stimulera antikroppsbildningen och göra det effektivare. 

 – Det finns misstankar om att skvalen kan ge upphov till autoimmuna sjukdomar, som diabetes typ 1 eller ledgångsreumatism, säger Annika Dahlqvist.

 Hon rekommenderar ändå de så kallade riskgrupperna att ta vaccinet. Men för övriga personer tycker hon det är bättre att kroppen skaffar sig antikroppar mot influensan på naturlig väg – det vill säga genom att ha sjukdomen.

 – Man får ett bättre försvar mot svininfluensan om man har haft den. Annars måste man vaccinera sig varje år. Men de som vill ha vaccin ska naturligtvis få det. Det är just argumentet att vi ska vaccinera oss för andras skull som jag tycker är fel.

"Bra att äta D-vitamin"

 I stället rekommenderar Annika Dahlqvist att man äter en kost rik på naturligt fett men fattig på kolhydrater, undviker att hosta på andra och inte tar i hand så ofta. 

 – Det är även bra att äta D-vitamin som har visat sig vara bra för infektionsförsvaret, säger hon.

 Läkemedelsverket förnekar att vaccinet skulle innehålla farligt höga kvicksilverhalter. 

 – Halterna motsvarar vad man normalt sett får sig via maten på några dagar. Vaccinet innehåller 2,5 mikrogram per dos, vilket kan jämföras med gränsvärdena för barnmat som ligger på 50 mikrogram per kilo, säger Jan Liliemark, professor på Läkemedelsverket. 

"Dubbelt så giftigt"

 Däremot innehåller mat och vaccin olika organiska föreningar av kvicksilver. Vaccinet innehåller etylkvicksilver som har lite andra effekter på kroppen än metylkvicksilver som finns i mat. 

 – I ett värsta scenario är etylkvicksilvret i vaccinet dubbelt så giftigt som det vi får i oss via maten, men det är inte riktigt klart hur stor skillnaden är, säger Jan Liliemark.

 Han medger dock att Skvalene kan ge upphov till autoimmuna reaktioner, men menar att influensan utgör en större risk för sådana effekter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.