Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fettdoktorn stoppas – gav falska coronaråd

Därför testar vi fel - så här borde vi göra istället.
Fettdoktorn. Annika Dahlqvist blev rikskänd som fettdoktorn. Nu vill Ivo att hon blir av med sin läkarlegitimation - bland annat för att hon rekommenderat kokosfett och silvervatten mot corona.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Ger coronaråd. Expressen kunde avslöja att Annika Dahlqvist rekommenderar LCHF-kost, silvervatten och C-vitamin för att förebygga och bota covid-19. Nu blir hon av med sin läkarlegitimation.
Foto: Annika Dahlqvist / Annika Dahlqvist

Expressen har granskat fettdoktorn Annika Dahlqvist som rekommenderar LCHF-kost, silvervatten och C-vitamin för att förebygga och bota covid-19.

Efter Expressens avslöjande blev den bloggande doktorn anmäld till Ivo.

Efter deras beslut om att hon borde bli av med sin läkarlegitimation lämnade hon in den frivilligt, uppger hon.

– Risken är att man tror att man kan självmedicinera, tror att man kan bota eller bli mer motståndskraftig, säger Lena Hellander på Ivo.

Annika Dahlqvist blev Sverigekändis som ”fettdoktorn” för att förespråka LCHF-kost. Hon har bolaget Dr Dahlqvist AB, har skrivit böcker och föreläser om LCHF.

I mars kunde Expressen avslöja att fettdoktorn rekommenderar kolloidalt silver, strikt LCHF-kost, D-vitamin och C-vitamin för att bota och förebygga covid-19. Fettdoktorn ger också rådet att man ska äta kokosfett mot coronaviruset.

Anmäldes efter Expressens granskning

Efter Expressens avslöjande har Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, fått in fem anmälningar. Nu har Ivo utrett fettdoktorn och vill att hennes läkarlegitimation dras in. 

– Hon har ju ändå många privatpersoner som läser bloggen och de kanske tar hennes ord för en sanning. Vi har en patientsäkerhetslag och det ska vara vetenskapligt belagt, säger Lena Hellander, inspektör på Ivo. 

”Annika Dahlqvist har visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket som läkare”, skriver Ivo. I beslutet hänvisar myndigheten till Expressens granskning.

Ivo slår ner på att fettdoktorn vid ett flertal tillfällen gett ovetenskapliga råd – även individuella sådana – om hur man botar eller förbygger corona. 

– Hon svarar ju individuellt, det är inte allmänt hållet utan hon ger medicinska råd till privatpersoner, säger Lena Hellander.

”Särskilt allvarligt och riskabelt”

Det är lag på att hälso- och sjukvårdspersonal ska utföra sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. 

Myndigheten skriver:

”Med tanke på det mycket allvarliga läge som nu råder är det enligt Ivo särskilt allvarligt och riskabelt att Annika Dahlqvist i egenskap av legitimerad läkare nu ger icke evidens baserad rådgivning beträffande covid-19.”

Enligt Ivo kan råden vara direkt hälsofarliga. Det finns en allvarlig risk att oroliga människor egenmedicinerar, inte söker riktig sjukvård trots att de behöver det och bidrar till ytterligare smittspridning.   

– Risken är att man tror att man kan självmedicinera, att man kan bota eller bli mer motståndskraftig. Då kanske man också blir mer oförsiktig och inte följer de råd som gäller i övrigt, säger Lena Hellander.

Rekommenderar att sluta med läkemedel

Fettdoktorn har också uppmanat personer att minska eller helt sluta med blodfettsänkande statiner. Även det strider mot lagen, enligt Ivo. 

Ivo har skickat en begäran om att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, ska dra in Annika Dahlqvists läkarlegitimation. 

Fettdoktorn själv framhärdar i att hennes råd är rätt. 

– Mina råd är åtminstone beprövad erfarenhet. Men i vissa fall finns det inte så mycket vetenskapligt underlag. Men jag tror mer på beprövad erfarenhet, vetenskapliga studier kan ju vara hur vridna som helst, säger hon.

När Annika Dahlqvist fick Ivos beslut om att hon borde bli av med sin läkarlegitimation lämnade hon in den frivilligt, uppger hon på sin blogg.

– Jag skickade in ansökan om att dra in min legitimation så att det förhoppningsvis kom före, säger hon.

Annika Dahlqvist är pensionerad och säger att hon inte tjänar några pengar på sin ”hälsoinformation”. Fettdoktorn tycker inte att hon utsätter någon för hälsorisker.  

– Jag anser att det är de som följer skolmedicinen, av läkemedelsindustrin styrda råd och direktiv, som är utsatta för hälsorisk. Inte de som följer mina råd. 

– Ivo följer förstås etablissemanget.

Annika Dahlqvist säger att hon ska sluta med sina råd men undrar också:

– Vet du vad de kan göra om jag skulle råka ge medicinska råd? Kan de åtala mig i domstol då eller nåt? 

Infektionsprofessor Björn Olsen tycker att man ska vara försiktig med att ge råd om hur corona kan förebyggas eller botas. – Det måste ha vetenskaplig grund.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Infektionsprofessor Björn Olsen är kritisk. 

– Det är problematiskt att Annika Dahlqvist föreslår sådant som kolloidalt silver mot covid-19 eller att personer ska sluta ta sina mediciner. 

– Det är inte läge att hålla på så mitt under en pandemi. De råd man ger måste ha vetenskaplig grund.

Allmänläkare. Annika Dahlqvist kallar sig fortfarande läkare på bloggen. – Jag har inte hunnit med att ändra allt, säger hon.
Foto: skärmdump
När Annika Dahlqvist fick Ivos beslut om att hon borde bli av med sin läkarlegitimation lämnade hon in den frivilligt, uppger hon. Hon tycker att det känns bättre än att den ska dras med tvång, skriver hon på sin blogg.
Foto: skärmdump

Annika Dahlqvis fortsätter att kalla sig läkare och specialist i allmänmedicin på sin blogg. Det får hon inte, enligt Ivo. 

– Om man fråntagits legitimationen ska man inte använda skyddade titlar eller använda titlar som kan sammanblandas med dem, säger Lena .

Till Expressen säger Annika Dahlqvist:

– Jag har väl inte hunnit med att ändra på alla ställen. Jag får titta igenom det sen.

Dexametason viktigt i kampen mot covid-19. ”Får inte fastna i svenska regelverk”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.