Festskandalerna som drabbat SD genom åren

Jimmie Åkessons parti har drabbats av flera skandaler under åren – där alkohol varit inblandat.
Foto: Suvad Mrkonjic
Richard Jomshof har larmat internt om "konstant supande och festande hos några personer i riksdagsgruppen".
Foto: Suvad Mrkonjic

SD:s partisekreterare Richard Jomshof har larmat internt om "konstant supande och festande hos några personer i riksdagsgruppen".

Partiföreträdare ska också ha uteblivit från jobbet på grund av "fyllesjuka".

Just alkohol och fylla har varit återkommande inslag i de skandaler som rört partiet under de senaste åren – här är några av de största.

1. Kent Ekeroths krogbråk

Natten mot 24 november i år nekas Kent Ekeroth inträde på Stureplansklubben Solidaritet. Övervakningskamerabilder visar hur han går bort från kön för att sedan gå tillbaka och måtta ett slag mot en person. Förundersökning pågår och Ekeroth hävdar att han blev angripen och att han reagerade reflexmässigt. Bråket är inte första gången som Ekeroth varit inblandad i krogincidenter.

LÄS MER: Fyra gånger som Kent Ekeroth varit inbladad i bråk på krogen

Förra året kastades han bland annat ut från kändiskrogen Riche. Enligt hovmästare Anders Timell ska han ha betett sig olämpligt, aggressivt och kränkande.

2. Isovaaraskandalen

SD-ledamoten Lars Isovaara lämnar sin riksdagsplats efter en krogrunda i november 2012. Rullstolsburne Isovaara ramlade med sin rullstol nära riksdagen och fick hjälp av några med utländskt utseende. Händelsen polisanmäldes också.

LÄS MER: Lars Isovaara efter skandalen: ”Jag får väl gå till arbetsförmedlingen”

Lars Isovaara ska ha spottat och gjort grymtande grisljud. Till sitt försvar beskyllde Lars Isoovara dem för att ha rånat honom, men sedan kunde Expressen avslöja att han glömt sin ryggsäck på en Stureplanskrog. Han lämnade sedan politiken helt.

3. Vilda fester i riksdagslägenheter

I april 2011 berättar både Expressen och Aftonbladet om hur grannar har klagat på fester i skattefinansierade riksdagslägenheter som kopplas till SD. Festerna ska ha pågått till två-tre på natten.

LÄS MER: Grannen: ”Det var duktigt party hos Åkesson i veckan”

Den som pekas ut som ett slags nav i festandet är Kent Ekeroth som däremot tillbakavisar kritiken. SD-ledaren Jimmie Åkesson avfärdar uppgifterna om festerna som "rent slask". Richard Jomshof vidgår däremot i interna mejl problemet.

4. Krogbråk på Island

William Hahne, då anställd på SD:s riksdagskansli och senare under en tid vice ordförande för SDU, hamnar i tjafs på en krog i Reykjavik under Nordiska rådets ungdomsvariants möte på Island.

LÄS MER: Barens ägare: ”Det här är oerhört allvarligt”

Bartendern sade att Hahne slängde en öl på honom och kallade honom för "jävla blatte". Hahne förnekade att han skulle ha sagt något rasistiskt och menade att han hällt ut ett glas vatten.

5. Järnrörsskandalen

Expressen avslöjar i november 2012 hur SD-toppen Erik Almqvist uttrycker sig rasistiskt och kvinnofientligt under ett bråk på Kungsgatan i Stockholm under valåret 2010. Händelsen filmas av Kent Ekeroth, som också är en av dem som beväpnar sig med järnrör.

LÄS MER: Här är Kent Ekeroths skandalliv

På en presskonferens sade Almqvist sedan: "Jag måste erkänna att jag var väldigt berusad." Almqvist får lämna partiet och riksdagen. Ekeroth fick stanna kvar.

SE FILMEN: Här är SD-politikernas egna bilder från kvällen

6. Festandet i färjehytten

Ungdomsförbundet SDU arrangerade under många år färjeresor över Östersjön och 2009 "wallraffade" Caroline Stenman, reporter på Sveriges Radios program Kaliber, bland SD:arna. Filmer visade festandet i hytten där de bland annat sjöng nidvisor om mordet på Olof Palme.

LÄS MER: Hon flydde från SD-ledarna

I hytten under festen fanns också partiledaren Jimmie Åkesson, vilket gick att se på bilderna. Två sverigedemokrater fångades också på bild när de tog sig in i Caroline Stenmans hytt för att leta igenom hennes väska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.