Övergreppen ska ha skett under ungdomsfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården. Foto: Alexander TillhedenÖvergreppen ska ha skett under ungdomsfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården. Foto: Alexander Tillheden
Övergreppen ska ha skett under ungdomsfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården. Foto: Alexander Tillheden
Artisten Zara Larsson var en av de som uppträdde under ungdomsfestivalen. Foto: Alexander TillhedenArtisten Zara Larsson var en av de som uppträdde under ungdomsfestivalen. Foto: Alexander Tillheden
Artisten Zara Larsson var en av de som uppträdde under ungdomsfestivalen. Foto: Alexander Tillheden
I polisernas officiella meddelande efter festivalen nämns inget om de misstänkta sexövergreppen.I polisernas officiella meddelande efter festivalen nämns inget om de misstänkta sexövergreppen.

I polisernas officiella meddelande efter festivalen nämns inget om de misstänkta sexövergreppen.

Festivalövergrepp mörkades av polisen

Publicerad

Stockholmspolisen anklagas för att ha mörkat flera sexövergrepp på unga flickor som ska ha begåtts av flyktingungdomar under ungdomsfestivalen We are Sthlm, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det handlar om att spela främlingsfientliga krafter i händerna när vi börjar prata om etnicitet utifrån ett brott som har begåtts, säger Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen.

En 18-årig tjej berättar hur övergreppen gick till.

– De tog oss på rumpan och satte händerna på höfterna. Det var obehagligt, säger hon.

Under nyårsfirandet i tyska Köln utsattes hundratals kvinnor för sexuella trakasserier, stölder och minst ett fall av våldtäkt. Kritiken mot hur polisen hanterade massövergreppen har varit hård.

Nu visar det sig att svensk polis i två år har mörkat sexuella trakasserier mot kvinnor på Europas största ungdomsfestival, We are Sthlm, som arrangeras av Stockholms stad.

Inte heller har något av de anmälda fallen hittills lett till åtal, enligt granskningen av Dagens Nyheter.

Detta ska ha diskuterats inom polisen under och efter festivalen 2014. Inför arrangemanget året därpå uppmanades även vakter och volontärer att vara extra vaksamma och ingripa snabbt. Men det räckte inte. Ännu fler övergrepp rapporterades.

Peter Ågren är chef för Södermalmspolisen och var kommenderingschef för We are Sthlm. Han kommenterar insatsen på plats så här:

– Vi har analyserat vårt arbete så till vida att vi har ett större behov av att färdigställa ganska många utredningsåtgärder i ett tidigt skede på plats snarare än att vänta. Det hade varit en fördel om vi hade kunnat göra det då, säger han.

Flyktingungdomar från Afghanistan

En grupp på 50 personer misstänktes ligga bakom brotten och flera greps för sexuella ofredanden och bråk. Enligt en polisrapport som DN hänvisar till var de "flyktingungdomar företrädesvis från Afghanistan".

DN har tagit del av interna PM som skickats mellan polischefer och Stockholmspolisens mediecenter under festivalen We are Sthlm 2014 och 2015.

Polisen har under festivalerna haft problem med unga män som "gnuggat sig mot småflickor" i publiken.

”Trots det förhållandevis lilla publikhavet ofredades flera flickor genom att pojkar och män gjorde sexuella antastningar i skydd av publikhavet”, står det i en rapport, enligt DN.

Men det står ingenting om detta i Stockholmspolisens officiella meddelanden efter festivalveckan. Där står det att festivalen fortlöpt lugnt.

Till nyhetsbyrån TT säger en anställd på festivalen att övergreppen pågått i flera – minst tre – år.

– Och det ökar för varje år, säger han till TT.

Runt 150 flickor ska ha berättat att de utsatts för övergrepp vid festivalen i somras, säger han. Men:

– Många målsägande backar ur.

"Spelar SD i händerna"

Poliskällor till DN hävdar polisen medvetet undviker att rapportera om den här typen av fenomen. Till DN säger Peter Ågren:

– Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen.

När Expressen pratar med honom ångrar han att han att han nämnde ett specifikt parti.

– Det handlar om att spela främlingsfientliga krafter i händerna när vi börjar prata om etnicitet utifrån ett brott som har begåtts. Vi är intresserade av varför de här människorna begår de här brotten och hur kan vi göra för att förebygga det.

Finns det en risk att det i stället framstår som att man sopar något under mattan?

– Såklart, det är en avvägning. Det är jättebra att det här har kommit upp, så att vi i framtiden ska kunna diskutera detta.

Polisens presschef Varg Gyllander är självkritisk och säger att Stockholmspolisen skulle ha berättat om övergreppen.

– Jag vet inte varför detta inte har kommunicerats ut, det är dåligt att vi inte har gjort det. Jag ska kontrollera det och försöka ta reda på om det fanns några skäl. Av det jag kan överblicka i dag så borde vi ha gjort det, säger Varg Gyllander.

"Tog oss på rumpan"

Expressen har pratat med en 18-årig kvinna som blev antastad under konserten med Zara Larsson på We are Sthlm i somras. Hon vill vara anonym, men berättar att hon och en jämnårig kompis stod mitt i folkhavet. De hade fullt med folk runtomkring sig. Men det hindrade inte ett "stökigt killgäng" bestående av runt fyra unga män från att börja tafsa.

– De tog oss på rumpan och satte händerna på höfterna. Det var obehagligt. Vi sa till dem flera gånger och det bara fortsatte, säger hon.

Men tafsandet fortsatte och när de sagt till dem flera gånger fick hon nog. Hon vände sig om och gav en av dem en knuff.

– Då var det en kille framför oss som vände sig om. Han hade väl märkt vad som hände. Vi fick byta plats med honom så att han stod mellan oss. Det var jätteschysst, säger hon.

Hon polisanmälde inte händelsen och pratade inte heller med någon publikvärd eller annan ansvarig på plats.

– Det är tyvärr så. Det händer lite väl ofta för att man ska…det är klart att man reagerar. Det är inte okej. Men det händer så pass ofta att man inte säger till.

"Katastrofalt fenomen"

Stockholms stads evenemangschef Roger Ticoalu säger att sexualbrott alltid skett men att det under festivalen 2014 nådde en annan nivå, med grupper av unga män som omringade och ofredade kvinnor.

– Jag kallar det ett katastrofalt fenomen som vi i Sverige kanske inte har varit förberedda på, precis som mycket annat nu det senaste året. Helt plötsligt dyker något upp som våra myndigheter inte vet hur vi ska hantera för att det är så absurt, säger Roger Ticoalu.

Han säger att det viktigaste är att gärningsmännen kan gripas och åtalas, oavsett vilken etnicitet och bakgrund de har.

– Vi måste få bukt med det här problemet omgående och i första hand se till att de här gärningsmännen grips och framför allt att det blir konsekvenser.

Inför årets festival utlovar Roger Ticoalu mer resurser både till brottsförebyggande information och direkta säkerhetsåtgärder.

– Om det blir kameraövervakningar eller ännu mer personal är en annan fråga, jag vågar däremot säga att vi inte kommer att segregera publiken efter kön, säger Roger Ticoalu.

"Skandal utan dess like"

Nyheten om att polisen mörkat övergreppen och uppgifterna om att polisen medvetet undviker att rapportera om den här typen av fenomen harlett till politiska reaktioner.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot, den andre vice talmannen i riksdagen, Björn Söder, kommenterade i natt uttalandet från Södermalmspolisens chef för Expressen.

– Det är en skandal utan dess like. Det här måste omedelbart utredas. Kan det här vara något som hänt på flera platser i landet, att man struntar i att berätta vissa saker för att det kan "spela ett visst parti i händerna"? Det är en oerhörd skandal, säger Björn Söder när Expressen möter honom på Högfjällshotellet i Sälen, där han deltar i Folk och Försvars rikskonferens.

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf har kommenterat händelsen via Twitter. Där skriver hon "Vi behöver gemensamt stå upp för jämställdhet och för att brott ska beivras oavsett var, när och av vem."

 

 

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag