Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Londonpolisen: Vi ska utreda festerna

Cressida Dick, chef för Metropolitan polisen höll under tisdagen pressträff om utredningen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: Andrew Parsons / No10 Downing St / TT NYHETSBYRÅN
Foto: VUK VALCIC/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / VUK VALCIC/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ALBERTO PEZZALI / AP TT NYHETSBYRÅN

Den brittiska polisen lägger sig i ”partygate”. 

Cressida Dick, Londonpolisens chef, meddelade att man kommer utreda festerna som hållits på 10 Downing Street under pandemin, rapporterar Sky News.

– Jag förstår absolut att det finns en stor oro för de uppgifter som har cirkulerat i medier de senaste veckorna, säger hon.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är hårt pressad efter flera avslöjanden om fester vid 10 Downing Street, premiärministerns officiella kontor i London, under landets lockdown i maj 2020.

Den politiska skandalen som kommit att kallas för ”partygate” – riskerar nu att bli premiärministern Boris Johnsons fall då flera politiska röster krävt premiärministerns avgång. 

Samtidigt fortsätter nya uppgifter om fester att komma fram. 

I går, måndag, rapporterade ITV News att premiärministerns hustru Carrie Johnson deltog i att anordna ett födelsedagskalas för honom i juni 2020 – mitt under lockdown. Enligt nyhetskanalen ska uppemot 30 personer ha deltagit på festen. Detta trots att sociala samlingar inomhus var förbjudna vid tillfället.

Polisen utreder festerna

Londonpolisen har tidigare sagt att man inte tänker utreda festerna, men på tisdagen meddelade polischefen att de ändrat sig efter att ha fått information från regeringskansliet.

– Jag kan bekräfta att Londonpolisen undersöker ett antal händelser som ägde rum på Downing Street och Whitehall under de senaste två åren i samband med potentiella brott mot covid-19-reglerna, säger Cressida Dick, Londonpolisens chef enligt Sky News.

Sue Gray, andra ständiga sekreterare i regeringskansliet, har tidigare fått i uppdrag att granska festerna i detalj. I veckan väntas även den nu den 25-sidiga rapporten publiceras. 

Beroende på vad som presenteras i rapporten väntas många av Johnsons egna konservativa parlamentariker bestämma sig huruvida de kommer kräva premiärministerns avgång eller inte. 

Johnson: Kommer samarbeta ”fullt ut”

Boris Johnson säger att han är redo att samarbeta med polisen, och kommer göra det ”fullt ut”, rapporterar The Independent. 

Han säger även att han anser att det är ”fullständigt korrekt” att polisen utreder saken. 

Johnson kommer att låta sig förhöras av polis och överlämna dokument, enligt hans presstalesperson.

Boris Johnsons märkliga agerande: Byter språk

Ett dussintal parlamentsledamöter har lämnat in ett misstroende mot premiärminister Boris Johnson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.